Прочитај ми чланак

Министарство купило 2.616 књига од министрове фирме

0

Министарство културе, информисања и информационог друштва купило је средином ове године укупно 2.616 књига, односно 24 наслова, од издавачког предузећа Стубови културе-Време књиге д. о.о. чији је власник био тадашњи министар Предраг Марковић, сазнаје Пиштаљка.

Одлуку да избору свог предузећа потписао је лично министар Марковић, док је уговор и решење о преносу средстава министровој фирми потписала тадашња државна секретарка и министрова партијска колегиница Снежана Стојановић Плавшић. Вредност књига које је министарство буџетским новцем откупило од министрове фирме за потребе јавних библиотека у Србији износи 1.171.903,12 динара.

Марковић је 9. априла 2012. потписао одлуку којом је расподелио 89.978.938,37 динара издавачким предузећима и ауторима који самостално издају своје књиге. На конкурс Министарства културе, информисања и информационог друштва за откуп јавних публикација објављених 2011. године за потребе јавних библиотека у Србији пријавило се 220 издавача. Комисија је предложила министру да изабере 191 издавача, укључујући и издавачко предузеће Стубови културе-Време књиге. Иначе, ово предузеће се налази међу 24 издавача која су од министарства добила износ већи од милион динара.

У уговору о набавци књига који је потписан 17. априла између министарства културе и фирме Стубови културе-време књиге д. о.о., наводи се да министарство заступа министар Предраг Марковић, а министрову издавачку фирму директорка Весна Тешић. Међутим, на место на ком је било предвиђено да потпис стави министар Марковић, уместо њега је то учинила тадашња државна секретарка и функционерка странке Г17 плус, односно УРС, Снежана Стојановић. Вредност уговрене набавке књига је износила 1.171.903,12 динара, а из предрачуна и рачуна се види да је реч о 2.616 књига, односно 24 наслова.

Сарадник Пиштаљке је дошао и до решења од 11.5.2012. године, којим је одобрен пренос буџетских средстава са рачуна министарства на рачун фирме Стубови културе-Време књиге, а у коме је истакнуто име и презиме Предрага Марковића, његова функција, као и потпис Марковићеве ресорне и страначке колегинице Снежане Стојановић. Према подацима Управе за трезор сума од 1.171.903,12 динара је уплаћен 14.6.2012. године на рачун министрове фирме.

Промена директора у фирми Стубови културе-Време књиге д. о.о. у којој Предраг Марковић има 100% власничког удела извршена је решењем Агенције за привредне регистре од 7.3.2011. године. Тада је уместо Марковића позицију директора преузела Весна Тешић Миловановић. А пренос управљачких права са себе на нову директорку предузећа министар је извршио уговором од 5.3.2011. године. Међутим, министар је покушао да и даље буде уредник књига које његова фирма издаје, али је у јуну 2011. године такав захтев одбијен од стране Агенције за борбу против корупције. Према оцени Агенције, министар се налазио у сукобу интереса, због чега је морао да напусти позицију уредника свих издања.

Још тада се Марковић правдао да је био мотивисан „јавним интересом“ да растерети државни буџет једне министарске плате и да уместо више од 100.000 динара из буџета настави да прима плату од 40.000 динара у сопственој фирми. Подсећања ради, министар је тада тврдио да његова издавачка кућа раније није учествовала нити аплицирала за средства из буџета на конкурсима Министарства културе, информисања и информационог друштва.

У ауторском тексту који је 25.8.2012. године објавила Политика, бивши министар, а садашњи посланик Предраг Марковић је признао да се његова фирма јавила на последњи конкурс за откуп књига за фондове јавних библиотека и то „после реакција библиотека које су трајно остале без наслова водећих српских писаца“. Повод за реакцију бившег министра била је вест да је Агенција за борбу против корупције поднела захтев за покретање прекршајног поступка против директорке Стубова културе – Време књиге Весне Тешић Миловановић због непријављивања учешћа у јавним набавкама и исхода поступака јавних набавки, на шта фирме државних функционера обавезује Закон о Агенцији за борбу против корупције.

„Агенција је стварно упутила пре скоро два месеца обавештење и питања. „Стубови“ су на обавештењу захвалили а на питања љубазно одговорили (кућа није учествовала ни у каквом јавном надметању нити на тендеру за јавне набавке) уз појашњења, приложену документацију и спремност да у случају ма какве нејасноће пруже додатне или нове информације. Да ли је у питању нечија правна аљкавост, лењост, неразумевање или намера, сазнаће ускоро“, написао је Марковић за Политику.

Документација до које је Пиштаљка дошла несумњиво демантује речи министра и показује да његова фирма не само да је учествовала на јавном надметању, односно конкурсу за откуп књига за потребе јавних библиотека у Србији, него је то надметање резултирало тима да министар сам себи „набаци“ зараду од 1.171.903,12 динара.

Пиштаљка је раније открила да је Марковићево предузеће Стубови културе-Време књиге у децембру 2009. године добило кредит од 9,6 милиона динара (тада 100.000 евра) из Фонда за развој Републике Србије. У року од свега три недеље кредитне процедуре, уз грејс период од 9 месеци, рок отплате од 2 године и симболичну каматну стопу од 2,5 одсто на годишњем нивоу, Марковићу су кредит одобриле његове партијске колеге из странке Г17 плус.

 

(  Пиштаљка )