Прочитај ми чланак

Брисел: Црна Гора је још увек држава организованог криминала

0

Организовани криминал и даље је јак у Црној Гори, има упориште у властима, а недостају правоснажне пресуде, посебно у области прања новца, наводи се у нацрту годишњег Извештаја Европске комисије (ЕК) о стању у тој држави.

ЕК је, како преносе подгорички медији, припремила нацрт извештаја, а финалну верзију објавиће 10. октобра у Бриселу.

У нацрту документа, како се наводи, указује се да црногорској полицији и Тужилаштву у истрагама недостаје координације, као и да се даље морају јачати истражни капацитети тих државних институција.

Додаје је да је низак број правосудних пресуда и случајева у којима је наређено одузимање имовине доказаним криминалцима.

Наводи се да је ЕК поздравила остварени напредак кад је у питању испуњавање политичких критеријума за чланство у ЕУ, а очекује се да ће ускоро бити завршена уставна реформа која се односи на јачање независности правосуђа које нажалост је углавном под утицајем извршне власти.

Црна Гора приступне преговоре са ЕУ треба да почне поглављима 23. и 24. који се односе на борбу против корупције и организованог криминала, односно независност правосуђа.

 

У нацрту извештаја стоји да је незапосленост у Црној Гори висока, а да раст бележе и инфлација и јавни дуг.

Потребно је, како се наводи, решити тешку економску ситуацију у области производње алуминијума, привући нове инвестиције, развити инфраструктуру.

Констатовани су позитивни помаци у успостављању функционалне тржишне економије, макроекономска стабилност се одржава, док се банкарски сектор још не опоравља.

ЕК претњу види у структуралним проблемима црногорске економије и крхког међународног финансијског окружења, због којих је опоравак економије Црне Горе у опасности.

Брисел је похвалио напоре на добијању података о приватизацији Телекома кроз формирање скупштинског Анкетног одбора за испитивање чињеница у вези са евентуалном корупцијом.

У нацрту извештаја се оцењује да се морају уложити додатни напори да се истраже и процесуирају случајеви насиља над новинарима који су веома честа за једну државу која жели да уђе у ЕУ.

 

(ТАНЈУГ)