Прочитај ми чланак

Жарко Лаушевић снима филм у Србији

0

Сценариста и редитељ Стојан Стојчић припрема филм „Атоски вртови 2020. – Колевка ноћних вукова на Косову“, у коме ће главну улогу тумачити – Жарко Лаушевић.
Ово ће бити велики повратак нашег популарног глумца који годинама живи у Америци.

– Жарко је играо и у мом првом филму (1989) „Атоски вртови – преображење“. Тада је имао 29 година, а сада 52. Биће феноменално видети га у наставку три деценије касније. Ми смо пријатељи и Жарко једва чека са снима нешто велико, а од овог филма веће не може бити – прича Стојан Стојчић.

Жарко Лаушевић у филму ће тумачити иконописца Саву, који са Косова одлази на рок концерт у Русију.

– Жарко ће на неки начин играти самог себе. Многе његове животне ситуације ћемо искористити и у филму – открива редитељ.

Стојчић истиче да се драма „Атоски вртови 2020“ драматуршки ослања на три култна играна филма: „Седам самураја“, „Седам величанствених“ и „Андреј Рубљов“.

– Из та три филма сам користио најбоље драматуршке секвенце које по мени одговарају нашој причи. Поред Лаушевића, у филму ће глумити и Петар Божовић, Милутин Караџић, Танасије Узуновић, Снежана Савић, Неда Арнерић… – открива Стојчић.

Снимање „Атоских вртова…“ планирано је за април у Новорусији и трајаће шест недеља, а део ће бити сниман и у Нишу и на Косову. Реч је о копродукцији „Коктебела“ (Русија) и „Сербија филм продакшена“, а планиран буџет је два милиона евра. Музику за филм ће радити Бора Ђорђевић.

– Паралелне премијере филма се планирају на јесен у Москви и Београду, али ће претпремијера бити одржана на Косову. Надам се да ћемо то уприличити на отвореном у околини неког манастира. Занимљив је податак да ће 70 одсто филма бити снимано на руском језику, а 30 одсто на српском – наглашава редитељ.

 

(Блиц)