• Почетна
  • ВИДЕО
  • Уз предивну српску музику и фрулу Боре Дугиће, желимо вам пријатну ноћ
Прочитај ми чланак

Уз предивну српску музику и фрулу Боре Дугиће, желимо вам пријатну ноћ

0

Бора Дугић наш најпознатији виртуоз на фрули са песмом "Трен" из његовог албума "Између сна и јаве" издатог 2003 године.

Бора Дугић (Ђурђево, 10. јун 1949) је српски музичар.

Завршио гимназију и Вишу педагошку школу, Одсек математике у Крагујевцу. Био је секретар КУД „Абрашевић“ у Крагујевцу, члан Великог народног оркестра Радио-телевизије Београд, а као солиста фрулаш снимио је десетак плоча и касета, неколико CD-ова и видео-касета и одржао стотињак солистичких концерата широм света.

Приватни живот

Ожењен је Миланком, колегиницом по образовању, имају кћерку Јасмину, дипломираног костимографа, и сина Бојана који је дипломирао на Беркли универзитету у Бостону на Одсеку музичке продукције и инжењеринга и живи и ради у Њујорку.

Добитник је Октобарске награде града Крагујевца, Златног беочуга за трајни допринос култури Београда и бројних домаћих и међународних признања.

У књизи за први разред основне школе, уз објашњење шта је фрула стоји његова фотографија, на шта је посебно поносан, као и на чињеницу да у уџбенику за пети основне пише како је фрула једноставан инструмент, али неки фрулаши могу да на њој свирају и теже композиције много дубљег садржаја. Тако се препоручује ђацима да слушају причу Чаробна фрула Боре Дугића.

У 2004. години је прославио 35 година уметничког рада великим солистичким концертом Игра Духа и Даха у Сава центру, уз огромно одушевљење публике и салве аплауза.

Дугић је био посебан гост у победничком наступу Јелене Томашевић на Беовизији 2008 са етно баладом Оро.

Добио је Орден Светог Саве другог степена, одликовала га је Српска православна црква фебруара 2013. године.