Прочитај ми чланак

ПРЕМИНУО ПРЕДРАГ ТОЗОВАЦ: Иако вакцинисан певач изгубио битку са корона вирусом

0

Певач Предраг Живковић Тозовац преминуо је у 85. години.

Предраг Живковић Тозовац последњих недеља лечио се од корона вируса, а вест да је преминуо за „Блиц“ је потврдио његов кум.

– Нажалост није издржао, овај ковид га је скроз разорио – рекао нам је он.

Како је „Блиц“ раније писао, чувени певач имао је обострану упалу плућа, а претходно је примио две дозе вакцине, вакцину и ревакцину.

Предраг Живковић Тозовац прослављени српски композитор и певач народне и фолк музике, преминуо је у 85. години. Био је један од јавних личности стављених на пиједастал српске музичке сцене, а познат је међу свим генерацијама по својим хитовима попут „Очи једне жене“, „Рујно вино“, „Јесен у мом сокаку“, „Овамо цигани“, „Празна чаша на мом столу“ и многим других.

Тозовац је рођен 22. јануара 1936. године у Краљеву. Његов отац је био Светозар – Тоза Живковић, некада је држао кафану у Матарушкој бањи и био је врсни хармоникаш. У очевој кафани је Предраг Живковић Тозовац проводио највећи део свог детињства, слушајући уживо старе изворне песме и заволео их. Током Другог светског рата, 1941. године, Немци су стрељали Предраговог оца Светозара, а њему је остала у аманет очева хармоника, коју је он одмах почео да учи, уз подршку своје мајке Будимке.

Поред хармонике, Предраг Живковић Тозовац је учио и да свира бубњеве и трубу, а због тешке финансијске ситуације је Предраг већ са 10 година почео да свира и пева на свадбама, како би зарадио за себе и своју мајку.

Након основне школе, Предраг Живковић Тозовац је уписао гимназију, након чега је уписао и студије економије, а 11. јуна 1965. године је снимио и прве сингл песме „Очи су ти тугом преливене”, „Кад поведем коло моје”, „Олистала шума” и ,,Јесен стигла и у наша села”, а посећује и свој први фестивал „Илиџа”, на ком наступа са песмом „Момак Ибро загледао Фату”.

Након тога његова каријера музичара креће узлазном путањом и почиње да ради са највећим именима српске и југословенске музичке сцене – Лепом Лукић, Мирославом Илићем, Предрагом Гојковићем Цунетом и другим, а био је и водитељ ,,Фолк параде”, заједно са глумицом Златом Петковић и својим колегом Предрагом Гојковићем Цунетом.

Предраг Живковић Тозовац имао два ванбрачна сина, а последњих 35 година је био у срећној вези са 20 година млађом Емилијом, званом Мима, којој је и посветио песму „Мима”.