Прочитај ми чланак

Турци изврћу историју, представљају Србе као најгоре убице и разбојнике! (Видео)

0

burak-haki--youtube_fТурске серије су неоспорно популарне међу гледаоцима у Србији. Девојке уздишу за звездама теленовела из Турске, на интернету се постављају слике глумаца из серија по друштвеним мрежама, препричавају се љубавни заплети и размирице. Међутим, у једној серији која се емитовала на територији Босне и Херцеговине, Срби су представљени као разбојници.

Како наводи интернет магазин ’’Сапунице’’, реч је о серији ’’Плави лептири’’, где се једна љубавна прича изврће у пропаганду.

Љубав је само параван за грубо поигравање историјским чињеницама, које је турска продукцијска кућа ’’Синевизyон’’ босанској публици понудила прошле године у серији од 26 епизода. Први наставак отпочиње посветом бошњачким жртвама рата које су, како се наводи у синопсису серије, “изгубиле животе у геноциду одиграном наочиглед цивилизованог света у средишту Европе, али далеко од хуманости“.

Детаљ из серије “Плави лептири“
После низа кадрова бруталних масовних убистава над муслиманима и њиховим женама у конвојима камиона, епизода се завршава донекле познато – масакром на свадби која је према сценарију била окидач за рат у БиХ, пишу “Сапунице“.

Овде се, међутим, не ради о српским сватовима на које је озлоглашени Рамиз Делалић пуцао на Башчаршији, као што се иначе и десило 1992. године, већ о муслиманским младеницима и њиховим гостима које рањавају и убијају српски разбојници.

Недуго затим на сцену ступа Рамиз Делалић Ћело је марта 1992. године на Башчаршији хладнокрвно устрелио у главу Николу Гардовића, човека који је управо у православној цркви венчао свог сина. командант босанских ’’зелених беретки“ Мирза Турковић, кога тумачи глумац Бурак Хака (41), и започиње лов на негативце Србе и одбрану домовине.

Будући да Мирза, како преноси овај магазин, асоцира на Делалића, човека од поверења Алије Изет Беговића, серија је током снимања и емитовања у Босни изазвала комешања национално подељене публике. Ипак, Бурак у негодовању босанских Срба не види проблем.

’’У серији је приказано убиство тридесетак Срба, што је, признајем, помало ексцентрично, али шта ту може да се ради. Ја сам Турчин, немам ништа са тим.

За мене је улога Мирзе била велики изазов’’, истакао је Хак, јунак серије “Плач виолине”.

Оно што је интересантно јесте да се ни на једном кредибилном сајту, који се бави филмом, међу Бураковим улогама не може наћи име Мирзе Турковића, али ни назив серије “Плави лептири“, као да никада није ни снимљена, пише тај интернет магазин.

(sapunice.rs)