Прочитај ми чланак

Руски марш посвећен српском народу: „Опраштање словенске жене“

0

У Руском центру за науку и културу сутра увече одржаће се свечаност у част 100-годишњице познатог марша „Опраштање словенске жене“ руског композитора Василија Агапкина посвећеног Српкињама које испраћају своје мужеве у рат.

Млади штабни трубач Коњичког пука Агапкин 1912.године написао је марш као емотивну реакцију на догађаје на Балкану у Првом светском рату.

Поводом стогодишњице настанка марша у фоајеу велике сале Руског дома биће отворена изложба фотографија „Историја једног марша кроз фотографије“, на којој ће бити представљене фотографије из живота Агапкина. У оквиру свечаности одржаће се и промоција књиге Владимира Соколова „Опраштање словенске жене“, која говори о аутору марша, о историјату његовог настанка, кроз који су се тесно испреплетале судбине руског и српског народа.

Прослављени марш у најразличитијим варијацијама, од касичних до сасвим неочекиваних, изводиће познати српски оркестри и ансамбли.

Руски дом је најавио да ће гости на овој свечаности бити представници Владе и Скупштине Србије, дипломатски кор, свештенство, друштвени и посленици културе као и да ће присутне поздравити амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

(Танјуг)