Прочитај ми чланак

СРЕДЊИ ВЕК У СРБ Међународни витешки фестивал „Деспот Стефан Лазаревић“ у Манасији

0

Међународни витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић" - JUST OUT Манасија, ове године одржава се од 24. до 26.августа, а поводом изузетно значајног јубилеја - 600 година манастира Манасија.

Већ четврту годину за редом ова манифестација промовише српску културу и баштину, уз учешће бројних уметника и витешких трупа из Европе и света.

Фото: Промо

Поред демонстрација витешког умећа, дегустације средњевековне хране и пића, представљања средњевековних заната, богатог културно уметничког програма уз песму и игру, посетиоци ће бити у могућности да прошетају и кроз витешко село како би се упознали са средњовековним начином живота, оруђем и оружјем те епохе. Број учесника под средњовековним оклопом сваке године расте.

Прошле године је наступило 400 бораца, а ове се очекује 500 учесника. Поред домаћих представника, на турниру ће бити трупе из више од 20 европских земаља, које ће кроз дефиле и демонстрацију вештина приказати своје средњевековно наслеђе.

Посетиоци фестивала ће имати прилику да виде и премијеру играно-документарни филм о Деспоту Стефану Лазаревићу „Научити мрак да сија“.

Свечано отварање је у петак 24.августа са почетком у 20 часова. Фестивал је и ове године бесплатан за све посетиоце.

Фото: Промо

Преко 150.000 људи је посетило манастир Манасију и видело фестивал уживо претходне три године. Поред тога, прошле године организатори фестивала успели су у великој мери да анимирају и штампу и портале из света.

Атмосфера са фестивала је била слика дана у лондонском Телеграфу, Тајмсу, а МСН је на насловној страни портала објавио спот у којем се сцене са борилишта из Манасије пореде са серијом „Игра престола“, најгледанијом на планети последњих 7 година.

Ирански национални дневник је емитовао репортажу о фестивалу.

„То су неки успеси којима се поносимо јер смо успели да пошаљемо сјајну слику из Манасије у свет. Град Деспотовац и цео регион имали су значајно повећање броја туриста у претходним годинама, чему је допринео овај фестивал. Такође, велики број учесника фестивала се враћао у Србију како би обишао и друге туристичке дестинације у земљи, на шта смо веома поносни“, поручили су организатори ове значајне манифестације.