Прочитај ми чланак

СРБИЈА – Кампања БНВ „Босански, јер смо Бошњаци“

0

Бошњачко национално веће (БНВ) започело је кампању „Босански, јер смо Бошњаци“.

Циљ је да се родитељи бошњачке деце информишу о настави на босанском језику, али и да се охрабре приликом изјашњавања да се њихова деца образују на матерњем језику. Саставни део ове кампање су трибине, на којима се даје одговор на питање зашто је важно да се у школама учи босански језик.

Потпредседник БНВ Есад Џуџо оцењује да „босански језик за Бошњаке није само језик, већ симбол националног идентитета, културе и историје. Настава на босанском језику је заокружен процес и наш матерњи језик је већ равноправан са српским језиком у свим сегментима“.

Образовање на босанском језику у санџачке школе је уведено школске 2013/2014. године и сада су обухваћени ученици од првог разреда основне до четврте године средње школе. Џуџо наглашава да, без обзира што је процес заокружен, проблема има са уџбеницима.

– Имамо блокаду 18 рукописа уџбеника. Управо смо Министарству просвете понудили предлог да, око за њих спорне речи Санџак, у фусноти пише да се ради о делу Санџака, који припада Златиборском и Рашком округу у Србији. Мислим да ће то бити прихваћено и да ће то деблокирати рукописе нових уџбеника – објашњава Џуџо.

Прошле школске године наставом на босанском језику, у основним и средњим школама, у овом региону било је обухваћено 15.536 ученика распоређених у 670 одељења. Највише деце која се образују на босанском језику има у школама у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, где има и највише бошњачког становништва.