Прочитај ми чланак

Борко Пушкић: Не постоји „Дан санџака“!

0

Након јучерашње честитке "Дана Санџака" коју је Бошњачко национално веће упутило грађанима Рашке области у више градова Србије, а која се данас 20.новембра обележава, Српски покрет Двери , категорички изражава своје противљење овом провокативном чину који нарушава Устав Републике Србије и њене постојеће законе према територијалној организацији.

Сведоци смо да су се од 25-27. октобра обележавали дани “Самоопредељења” у Новом Пазару, а поводом 31 године од одржавања и прослављања тзв. Референдума о статусу Санџака и све то о државном трошку Републике Србије. Како разумети да се само три недеље касније уз помоћ новца пореских обвезника Србије финансирају и обележавају некакви „Дани Санџака“?

Српски покрет Двери као озбиљна државотворна парламентарна политичка организација подсећа јавност да Србија више није под турском окупацијом и да никакав „санџак“ као османска окупациона територијална целина више не постоји у Србији. Према територијалној подели Србије постоји само Рашки и Златиборски управни округ.

Грађане Србије, а поготово грађане Рашке области веома је узнемирио овај сецесионистички акт који свакако није могао да прође без сагласности оних који благонаклоно гледају на величање Аћиф ефендије и оних који школу „Свети Сава“ у Новом Пазару преименовали у ОШ Бин Зајед.

Данас, када нам се намећу неки нови Нон Пејпери, када се убрзано граде четири шиптарске базе на северу КиМ, када нам се скидају регистарске таблице и изриче 1500 опомена за оне који неће и не желе да прихвате сепаратистичке шиптарске институције на делу наше државне територије на Косову и Метохији – актуелизује нови облик провокације и сепаратизма на простору Рашке области, древне и старе Србије, где је зачета прва колевка наше духовности и државности.

Позивамо све званичне представнике како локалних тако и државних инстанци Републике Србије да се искључиво служе и користе изразом Рашка област, незаборављајући ко смо, шта смо и одакле смо, јер се баш у њој налази једна од најстаријих живих цркава на простору целе европе, Петрова црква изнад Новог Пазара, у којој се Богу служи више од 1300 година. У Рашкој области је и наша древна престоница Рас, у којој је столовао Стефан Немања и одакле је његов син Растко Свети Сава отишао у Хиландар.

У процесу етноинжињеринга, стварања нове бошњачке нације и промовисања Санџака као некакве засебне територијалне јединице, тражи се било каква спона са терминима бос(ш)ња и санџак и уз кривотворење историјских чињеница покушава да пронађе историјска оправданост за постојање и једног и другог а све то о трошку српских пореских обвезника.

Српски Покрет Двери оштро ће се супротставити овом али и сваком наредном покушају дезинтеграције јер то сматрамо апсолутно неприхватљивом политичком интенцијом, без обзира што би сваки такав покушај у старту био осуђен на пропаст.

Борко Пушкић, председник ИО Двери и народни посланик