Прочитај ми чланак

ПОНИЖАВАЊЕ СРБА: Вучићеви муслимани би да мењају грб, химну и заставу Србије!

0

Народни посланик Странке правде и помирења (СПП) и шеф посланичке групе „За помирење СПП-УСС-ДСХ“ Јахја Фехратовић, у републичком парламенту, најавио је иницијативу за промену државног грба и химне. Рекао је, да нису задовољни „тренутном химном“.

– Борићемо се на све легалне начине да се то промени и да у њој буду препознати сви народи који живе у Србији. Нећемо то радити на популистички и јефтин начин, већ како предвиђају закони ове земље – поручио је Фехратовић, чија партија има потписан стратешки споразум о сарадњи са СНС.

Промена грба, химне и заставе Србије, део је и споразума о програмским начелима између СДА Санџака и СПП, приликом формирања већине у новом сазиву Бошњачког националног већа (БНВ).

Једна од заједничких активности новоформиране коалиције у БНВ је иницијатива за „спровођење уставних реформи са циљем да се Бошњацима, Уставом Србије, утврди статус народа, а босанском језику и писму равноправан статус са српским језиком и писмом и промена садржаја и изгледа химне, грба и заставе Србије“.

Споразум, који су, крајем децембра прошле године, потписали лидери странака Сулејман Угљанин и Усаме Зукорлић, има 28 тачака, а она која говори о промени државних обележја Србије је на високом 11.месту.

Упућени у ток преговора између три највеће бошњачке политичке партије, Санџачке демократске партије (СДП), СДА Санџака и СПП, за формирање новог БНВ, тврде да је једна од тачака размимоилажења између СДП и СДА, управо, била измена државних симбола.

Преговарачи СДП су инсистирали на реализацији активности, које по закону има национални савет и у које не спада промена државне химне, грба и заставе. Представници СДА су сматрали другачије, па су свој наум „убацили“ у документ сарадње са СПП.