Прочитај ми чланак

Пуриша Ђорђевић спрема филм о Чеди Јовановићу

0

Purisa_Djordjevic(Блиц)

Редитељ Пуриша Ђорђевић припрема филм о Чедомиру Јовановићу, председнику Либерално демократске партије. Јовановић каже да ће подржати Пуришу у ономе што ради.

– Верујем да свако од нас има право на шансу у настојању онога што жели да уради – каже Јовановић на питање о филму у коме ће бити главни јунак.

Пројекат је у радној фази и Ђорђевић тренутно снима Јовановића у разним тренуцима током дана и током разговара са људима из његовог окружења. Филм би требало да прикаже Јовановића приватно и као политичара, чију опцију Ђорђевић јавно подржава, који је недавно добио награду за животно дело Фипресци Србија, каже за “Блиц” да је за снимање филма зелено светло добио од самог Јовановића, “коме је драго што ће по његовом лику и делу бити екранизована филмска прича”.

– Ексклузивно за “Блиц” откривам да спремам филм о Чеди Јовановићу. Чеда зна и свиђа му се то. Он је велика тема за добар документарни филм. Јовановић је једна изузетно јака личност која ме инспирише веома дуго, још од његовог појављивања и наслова “Чедо, ожени ме”. И после много размишљања, прикупљања података и материјала, написао сам сценарио за филм о њему – рекао је Ђорђевић.

Он истиче да се “у овим тешким временима за филм тешко налазе новци”, али да је он оптимиста.

– Волео бих да мој филм о Чеди буде приказан на Кустендорфу јер видим неку сличност између Емира и Чеде. Та сличност се огледа у невероватној јачини и храбрости, обојица су изузетно снажне, храбре и упечатљиве личности. У Чедином животу има безброј занимљивих ситуација и личности. Мени је интересантно и бављење његовом женом, односно тиме која је њена улога у свему и где је она боравила и шта је радила у неким кључним моментима за Чеду, тако да ни њу нисам изоставио – открива Ђорђевић.

Иако још увек не жели да открије који глумци ће играти Јовановића и његову супругу Јелену, Пуриша верује да ће филм о лидеру Либерално демократске партије, чији је и сам симпатизер, заузети посебно месту у његовом опусу, и историји и антологији европске кинематографије.

Чедомир Јовановић каже да свакодневно даје све за политику у коју верује и да зато никада није подилазио слабостима друштва.

– Постоје два пута за политичаре. Један је да буду општеприхваћени тако што се о њима неће ништа знати. То су политичари високих рејтинга, али празних речи препуних популизма и демагогије, чије се политике увек заврше бродоломом по друштво. Други пут је онај који сам изабрао, који је по правилу тежи јер сте у њему оспоравани кроз лажи које други говоре о вама. Тако сваког дана у директном разговору добијете прилику да промените слику коју о вама стварају – каже Јовановић.

Подршка „преокрету“

Пуриша Ђорђевић подржао је покрет „Преокрет“ на прошлогодишњим парламентарним изборима и кандидатуру Јовановића за председника Србије.
Он је при приступању том покрету навео да „сваки покрет мора да има ноте према којима ће одиграти или отпевати будућу песму“.
– Али да би се будућа песма одиграла, прво морамо да верујемо у себе са питањем да ли ће се будућа песма тачно отпевати. Покушај да се реализује један покрет може бити и цена пораза, али и сам покушај раван је победи – навео је он.