Прочитај ми чланак

Најпознатији руски православни хор Сретењског манастира у Србији

0

Концерт хора Стретењског манастира из Москве одржан је данас прво у Београду, у цркви Светог Александра Невског а затим вечерас на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта у Новом Саду.

Непосредно пре почетка концерта градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је новинарима да је поносан на чињеницу што ће тај светски познати хор наступити у Новом Саду.

„Велика нам је част што смо у прилици да угостимо један од најбољих црквених хорова на свету, а вечерашњим наступом Нови Сад је ушао у мапу великих светских градова у којима је хор Сретењског манастира наступио“, рекао је Вучевић, додајући да се на листи градова у којима је хор имао концерте налазе и Лондон, Вашингтон, Берлин…

Према Вучевићевим речима, вечерашњи концерт представља увертиру пред сутрашњи који ће бити одржан у Нишу и којим се отвара процес прославе 17. векова Миланског едикта.

Вечерашњем концерту присуствују амбасадори Русије и Белорусије и представници украјинске амбасаде и привредници из тих земаља који имају своја представништва у Србији.

„И ову прилику смо искористили за промоцију наше идеје о ширењу броја градова са којима је Нови Сад пријатељ, тако да смо врло близу томе да белоруски Гомељ званично буде град пријатељ са Новим Садом“, рекао је Вучевић, додајући да ће о томе коначну одлуку дати Скупштина града Новог Сада.

Ниш ће бити домаћин централне државне прославе обележавања великог хришћанског јубилеја, у знак сећања на 313. годину у којој је римски цар Константин, рођен у тадашњем Наисусу, донео акт којим је прогласио равноправност религија и престанак прогона хришћана који је трајао 300 година.

Хор је основан за потребе Сретенског манастира у Москви. Када је манастир основан пре дваесетак година, односно обновљен после комунистичке владавине, архимандрит Тихонов Шевкунов, иначе аутор познатог документарног филма Пропаст Византије.
Архимандрит Тиханов је са обновом манастира почео врло широку делатност, између осталог и са хорском делатношћу. И овај хор је пре двадесетак година почео свој живот као литургијски хор, за богослужење. У међувремену, су се њему прикључили високо образовани музички певачи, тако да је хор својим квалитетом певања убзо стекао светску славу и постао познат на свим континентима.
Хор је постао славан певајући руске духовне али и народне песме. Он и даље је црквени хор који пева на службама, с тиме да и одржава световне концерте., каже Мр Предраг Миодраг, диригент и професор Високе школе – Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију
.

 

Пре концерта руског хора, чији је домаћин амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, копредседници Одбора за обележавање јубилеја председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј прогласиће 2013. за годину Миланског едикта.

Помоћ манастирима
Хор Сретењског манастира чији репертоар поред духовне музике обухвата познате руске романсе, руске, украјинске, козачке и казахстанске народне и војничке песме, одржао је прошле године добротворне концерте у Чикагу и Минхену, а приход је намењен обнови порушених српских цркава и манастира на Косову и Метохији.

На отварање свечаности у Србији чланови руског хора Сретењског манастира долазе право са Божићног фестивала духовне музике који је трећу годину у Московском међународном дому музике окупио хорове из најпознатијих храмова и манастира света.

Хор дуге традиције који поред тога што два пута недељно пева на литургијама у манастирима и храмовима, наступа на разним манифестацијама широм Русије, већ неколико пута је гостовао у Србији како би подржао обнову српских манастира и светиња на Косову и Метохији.

Од 2007. године и велике светске турнеје током које су певали у највећим концертним салама у Њујорку, Вашингтону, Чикагу, Минхену, Берлину, Лондону, Сиднеју, Мелбурну, хор из Москве освојио је публику и стручну критику.

Чланови хора Сретењског манастира имали су турнеју и у Латинској Америци, више запажених наступа у Костарици, Куби, Бразилу и Аргентини.

У оквиру обележавања јубилеја премијерно ће бити изведена и представа „Константин: знамење анђела“, историјска драма у копродукцији Народног позоришта из Ниша и Народног позоришта из Београда, специјално рађену за ову прилику.

Текст је написао Дејан Стојиљковић, аутор бестселера „Константиново раскршће“, а представу режира Југ Радивојевић. Нишка премијера одржаће се 27. фебруара, а београдска у Народном позоришту 4. марта.

 

 (србин.инфо, Танјуг, Новости)