Прочитај ми чланак

Најбољи трубачи тврде да је Гуча намештена и да се већ знају победници!

0

sabor-trubaca-u-guci

(Ало)

Најбољи трубачи у Западној Србији бојкотоваће Драгачевски сабор трубача који почиње за два дана, јер се „унапред знају победници“ – саопштили су капелници оркестара који су недавно бојкотовали и предтакмичење на Златибору.

Они истичу да су од 11 пријављених оркестара, колико је требало да учествује на предтакмичењу, само се два појавила и аутоматски добили пролаз у финале, што обесмишљава ову јединствену манифестацију која се организује по 53. пут.

Директор Сабора Адам Тадић је рекао су измењена правила такмичења и да су трубачи због тога одустали јер су морали да увежбавају песме које су добили из шешира 60 дана пред почетак предтакмичења.

Како је за агенцију Бета изјавио Радиша Витезовић из Тубића код Косјерића, ове године највеће награде добиће оркестри из Пожеге, који су се појавили на предтакмичењу на Златибору, јер им је то обећано а све остало су „приче за малу децу“.

„Преко 20. година сам учествовао на Сабору, 1993. проглашен за најбољег младог трубача и 1999. освојио Златну трубу, а пре мене се у Гучи такмичио и мој отац када се ценио квалитет музицирања, а сада Сабор воде корумпирани појединци“ – казе Витезовић.

Он истиче да је Сабор постао место невиђеног мувања, а уместо трубача сада су главне естрадне звезде из области музике и шоу бизниса који ће наступати за огромне хонораре.

Иван Ђенадић из Акмачића код Нове Вароши говори да су невиђене лажи како су се трубачи уплашили нових правила, „јер сви смо ми професионалци и било шта да добјемо да свирамо за десет минута смо спремни, а бојкот је једини начин да се нешто промени“.

„Нема сврхе такмичити се када се намештају победници, а то се ради из интереса, првенствено организатора, и Гуча треба да буде светковина трубача а не концерти разних музичара и певача. Ако овако наставе Сабор ће нестати“, изјавио је Ђенадић који се годинама такмичио.

Домачин овогодишњег Сабора трубача, који почиње у понедељак у 10 сати, биће песник Добрица Ерић и трајаће до 11. августа, а финално такмичење трубачких оркестара је у суботу веце.