Прочитај ми чланак

Члан РИК-а Јован Рајић одбрусио Парандиловићу због прозивке дела опозицијe

0

Ново лице Србије и њен лидер Молош Парандиловић гласали су у оквиру коалиције "Србија против насиља" да се изађе на београдске и локалне изборе 2. јуна, а касније је председник ове странке поручио странкама које ће бојкотовати изборе да "ко хоће да их преспава, жели им лепе снове". На његову изјаву реаговао је члан Републичке изборне комисије (РИК) на прошлим изборима Јован Рајић који му је поручио да су такве изјаве "дефиниција безобразлука", а да је Парандиловић "рано полетео".

Ново лице Србије, чланица досадашње коалиције „Србија против насиља“ изгласало је на страначким органима одлуку да се учествује на предстојећим београдским и локалним изборима. Њен лидер Милош Парандиловић гласао је за овај предлог и на састанку коалиције, чиме се сврстао уз још пет чланица на страну опције да се иде на изборе.

„Немамо право да људе који се боре оставимо четири године на милост и немилост напредњачком режиму. То је неодговорно и себично, идемо у борбу и победу. Имамо посла са мафијом која никада неће суштински поправити изборне услове и коју морамо победити по њиховим правилима игре“, изјавио је Милош Парандиловић који је и народни посланик.

Он је рекао да је алтернатива овом предлогу да се „спава“ наредне четири године.

„Колегама које су одлучиле да преспавају изборе желим добро здравље и лепе снове“, навео је он, мислећи на колеге из Странке слободе и правде, Србија центар и Заједно.

Његова изјава привукла је пажњу јавности, па је реаговао адвокат и члан Републичке изборне комисије (РИК) на децембарским изборима Јован Рајић.

У свом оштром одговору поручио му је да је ово „дефиниција безобразлука“, да је рано полетео и да не „глумата лудило“.

„Дефиниција безобразлука. Није нико знао за њега када је формирана коалиција, добио право да гласа у председништву коалиције, његов глас преломио за 5:4 и сада свима осталима који се месецима и годинама ломе на разне начине, жели лепе снове, ако преспавају. Дечко, рано си полетео, без странке и инфраструктуре, без 1+% самосталне подршке у бирачком телу, са два, три агресивна говора у скупштини и твитер профилом, умислио да си револуционар“, навео је Рајић на друштвеној мрежи Икс.

Уз то, Рајић му је поручио „лепо сања и не глумата лудило“.

Подсећамо, чланице досадашње коалиције „Србија против насиља“, које су гласале на састанку у петак за предлог да се изађе на изборе, заједно ће наступити на предстојећим београдским и локалним изборима 2. јуна.

Оне ће у понедељак обавестити јавност о новом називу коалиције јер не желе више да користе стари назив. У току идуће недеље најављују да ће постићи договор о кандидатима и носиоцима листа и свим другим детаљима. Истовремено, лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић најављује да ће овај део опозиције у понедељак доћи на седницу Народне скупштине и гласати за измену Закона о локалним изборима.

За излазак на изборе гласали су Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Демократска странка, Еколошки устанак, Ново лице Србије и Покрет слободних грађана. Како кажу из ове групације, ове партије ће бити на једној листи на наредним изборима, што за Нова.рс потврђује и председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Павле Грбовић.

Подсетимо, за предлог о неизласку на изборе гласали су Странка слободе и правде, Србија центар и Заједно. Они су најавили да неће учествовати на изборима, да се изборни услови нису поправили и да не желе да учествују у „унапред припремљеној крађи“.

„Руководили смо се тиме да избора нема 2. јуна. Ниједан од услова који су били приоритет и препоруке ОДИХР-а нису до сада испуњени. Људи који су протестовали, истиче Тепић, тражили су од коалиције Србија против насиља да се изборе за изборне услове, а не да пристану на нешто што ће се поново десити јер нема испуњења услова, а то је изборна крађа“, рекла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић у петак.

Бојкот је најавила и коалиција НАДА, коју чине Нова демократска странка Србије (Нови ДСС) и Покрет за обнову краљевине Србије (ПОКС).