Прочитај ми чланак

МИХАЛКОВ СТИГАО НА КУСТЕНДОРФ: Учим од Кустурице, оснивам Академију

0

kustendorf-2015

Радујем се повратку и сусрету с младим уметницима, који су овде да уче филм, рекао је вечерас по доласку на Кустендорф чувени редитељ Никита Михалков, који је најавио да ће у наредних годину дана на свом имању у близини Њижни Новгорода направити нешто попут филмске академије за редитеље и глумце.

То неће бити академија за младе редитеље и глумце, већ за оне који би да освоје више нивое знања, да се дошколују, навео је Михалков и додао да ће академија бити смештена на његовом имању где је снимао неке од својих филмова, па и „Сунчаницу”, која је светску премијеру имала у Београду, а сутра ће га видети гости Кустендорфа.

Одговарајући на питања новинара Михалков је поновио своје ставове о погубности глобализације за човечанство, а коментаришући овогодишњи плакат фестивала на којем је вук који зауставља воз, Михалков је рекао да нам је данас потребна нека много јача животиња од вука да глобализацију заустави.

То би требало да буде нека животиња која би имала снагу и непоткупљивост вука, храброст медведа и лукавост лисице, рекао је Михалков.

Током вечери, након пројекције свог филма „Потомци”, редитељ Алфонсо Куарон, као пре неколико вечери Кончаловски, примио је од Емира Кустурице награду за будуће филмове.

Вечерас настављамо да славимо филм, рекао је Кустурица, наводећи да је Куарон прошао кроз разне форме филма, али да никад није изгубио свој осећај.

Куарон се подсетио да је кад је први пут одгледао „Доли бел” Кустурица имао 27 година, али да од тада не одустаје и не прави компромисе.

„А ако радите за себе и с искреношћу, можете да будете добри и другима , рекао је Куарон.

(Танјуг)