Прочитај ми чланак

КАО У ЗЕМЉИ ЧУДА Београд је добио Музеј илузија

0

Просторије са безброј огледала, обрнута соба где можете изгубити тло под ногама, али и загонетке које су сваког оставиле у недоумици многе би асоцирали на Алисину земљу чуда. Управо једна слична земља чуда данас је отворила своја врата у Нушићевој 11 свим Београђанима, а у питању је Музеј Илузија.

Са готово 400 метара квадратних изложбеног простора, овај музеј прети да постане најзанимљивија локација у граду како за децу тако и за одрасле јер је прилагођен свима.

– Најинтересантнији ми је вортекс тунел, где пролазим кроз звездано небо које се све време врти у круг, па сам помислио да се и сам вртим, уплашио сам се да ћу пасти, но било је веома интересантно – рекао је Стефан (10) који је у посету новоотвореном музеју дошао са мамом.

Управо овај тунел је нешто што је малишанима најјинтересантније, али и просторија где можете провући главу кроз рупу и убрзо завршити на тањиру као укусно сервирана храна.

Тинејџери, са друге стране уживали су у соби са огледалима, која је идеална за селфије, јер у једном тренутку можете видети себе из свих углова захваљујући различитим облицима и ћошковима рефлектовања. Такође многи су идеално место за фотографије пронашли у обрнутој соби, где је све наопако, под и ваза за цвеће су на плафону, а плафон је на поду, па у једном тренутку на слици делује као да стојите наопачке.

У музеју посетиоци могу да уживају и у холограмима, опробају се у простору за игру и дидактичко-логичким загонеткама које су нарочито интересантне старијима.

– Од коцкица неправилног облика морам направити звезду, и ево мучим се већ 10 минута и не успева ми. Када су ми показали како се заправо ради изгледало је веома лако – истакла је једна старија Београђанка.

Многе је у детињство вратио калеидоскоп чије заигране узорке, уместо шарених папирића и перли, чине сами посетиоци.

Директорка музеја, Данијела Томашевић рекла је да у музеју највише уживају малишани, али да су од отварања имали и нешто старије посетиоце.

– Данас смо отворили врата музеја у тачно 13 часова. То је шести музеј те врсте у свету, након Загреба, Задра, Љубљане, Беча и Омана. Садржи више од 70 експоната и простире се на 400 метара квадратних. Људи су одушевљени, видим да сви уживају, а овако великој посети се нисмо надали – истакла је директорка.

Ипак за овај музеј вам је и те како потребно друштво, јер за најинтересантније илузије потребно је бар двоје људи. Такође уколико желите да на фотографији све буде како треба, имате тачно означене позиције с којих треба фотографисати.

Музеј је отворен сваког дана од 9 до 22 часа. Карта за одрасле је 600 динара, а за децу до 15 година 400. Уколико желите породично да посетите музеј можете узети породичну карту која кошта 1.500 динара.