• Почетна
  • КУЛТУРА
  • Јевгеније Јевтушенко: Најбесмисленије је копање по прошлости
Прочитај ми чланак

Јевгеније Јевтушенко: Најбесмисленије је копање по прошлости

0

Скоро четворачасовне разговоре са публиком пјесник је почео примједбом „Што смо старији, све смо искренији и отворенији“.

Један од најзначајнијих савремених пјесника Јевгеније Јевтушенко, провео је уочи новогодишњих празника дуже од три сата са својим поштоваоцима на књижевној вечери у Москви, када им је дуже од три сата говорио стихове и причао “из душе са многобројним поклоницима”, преносе руски медији.

Јевтушенко, који је 18. јула прославио 80. рођендан био је очекиван још од љетос, јер је најављено да ће се тада вратити из САД у којима живи. Међутим, долазак је стално одлаган због болести Јевгенија Александровича.

“Тада се нисан добро осјећао, а ни сада се стање није сасвим поправило. Али вјерујем да ће данас мој ствралачки капацитет прорадити пуном паром,“ изјавио је пјесник за ИТАР-ТАСС. Јевгеније Александрович је, не без поноса, саопштио да је у 2012. години само код руских издавача изашло пет његових нових књига

Скоро четворачасовне разговоре са публиком пјесник је почео примједбом „Што смо старији, све смо искренији и отворенији“.

Руски медији преносе да је изгледао лоше, али да је, чим је кренуо са читањем заборавио на старост и на не баш сјајно здравствено стање.

„Глас му је постао млађи, резак. Емотивно је гестикулирао рукама, као да је цртао слику пјесме коју је говорио. Једном ријечју, мајстор се предао свијету свог стваралаштва и повео слушаоце са собом“, један је од описа вечери.

Јевгеније Александрович је, не без поноса, саопштио да је у 2012. години само код руских издавача изашло пет његових нових књига. Прва књига стихова насталих од 2005. до 2011. „У суштини сва моја лирика је само зборник исповиједи пред свима“

„Може се све још спасити”, друга зборник „Велики пјесници”, трећа историја настанка његове чувене поеме, четврта – ново издање романа „Јагодњаци”, пету књигу „Среће и губици” у коју су ушли потпуно нови стихови, пјесник је промовисао на овој вечери.

На књижевној вечери у Москви је прочитана и поема „Дора Франко”.

„У суштини сва моја лирика је само зборник исповиједи пред свима. И ево је дошло вријеме за допунско исповиједање. Ова љубавна поема о доживљајима из моје младости написана је с милостивим допуштењем њене хероине и моје жене Маше. Искрено говорећи, прибојавао сам се како ће се Маша односити према ономе што је у тој поеми речено, посебно сада, уочи наше сребрне свадбе.

Али упркос мојим страховањима поема јој се свидјела као и нашим синовима. Хвала Богу Маша је као и увијек испољила мудрост. Јер нема ништа бесмисленије него копати по прошлости”, рекао је Јевтушенко.

Јевгениј Јевтушенко је већ 60 година у свјетској поезији. Познат је у цијелом свијету као творац непоновљивих стихова и пјесама. Без обзира на солидне године,он не само што активно ради и дијели своја знања и мишљења са новим покољењима, него је саставио и вишетомну енциклопедију руске поезије која је доживјела изузетан успјех.

 

(Русија.рс)