Прочитај ми чланак

Изложба ратне фотографије у Словенији поводом Дана државности Србије

0

izložba1

Изложба ваљевског музеја „Солунски фронт у објективу војног сликара и фотографа Драгољуба Павловића“, коју чине фотографије првог српског ратног фото-репортера, академског сликара Драгољуба Павловића, отворена је у Љубљани, поводом Дана државности Србије.

Изложбу је отворио амбасадор Србије у Словенији Александар Радовановић, а на пријему тим поводом присуствовало је око 400 званица – дипломата, привредника, културних посленика, представника српске народне заједнице и СПЦ у Словенији. Након српске амбасаде у Љубљани, изложба ће бити постављена и у више музеја и галерија у Словенији, у Пирану, Копру, Крању и Марибору.

Збирку од 60 црно-белих Павловићевих фотографија, које обухватају период од почетка Првог светског рата до пробоја Солунског фронта, ваљевском музеју поклонио је архитекта Риста Анђелополић, рођак птвог српског ратног фото-репортера.

– Драгољуб Павловић је, иако ослобођен војне обавезе, у Први светски рат отишао као добровољац и све четири године војевања српске војске провео је уз Врховну команду. Од снимака бомбардовања и одбране Београда до разбојишта и ровова на Кајмакчалану, његове фотографије, слободно можемо рећи, не заостају ни у једном сегменту са фотографијама које настају на савременим ратиштима. Све време је био на првој борбеној линији, али није овековечио само ратна дејства већ и пределе куда се кретала српска војска. Међу фотографијама су и оне од историјског значаја, попут шетње престолонаследника Александра и грчког краља Ђорђа, или сусрета војводе Мишића и француског генерала Гијома – прича историчар Драгана Лазаревић Илић, која је припремила изложбу.

Неке од фотографисаних призора током свог ратног пута Павловић, који је сликарство завршио на краљевској академији у Минхену, након завршетка Првог светског рата преточио је у уметничке слике. Таква три његова дела чувају се у Народном музеју у Београду.

Ваљевски музеј, уз колекцију ратних фотографија, поседује и лични дневник сликара што је, како истичу, од непроцењивог документарног значаја.

(Блиц)