Прочитај ми чланак

Из ког века је каиш на споменику Стефану Немањи? (ВИДЕО)

0

Судећи по споменику Стефана Немање постављеном на Савском тргу у Београду, на двору великог жупана у 12. веку имали су сараче испред свог времена, јер у супротном не би могао да носи такав каиш каквим је закопчан на раду руског вајара Александра Рукавишњикова.

Зашто Стефан Немања носи исукани мач а не крст, како је било првобитно предвиђено идејним решењем вероватно је најупадљивији детаљ на споменику. Зашто мач, а не крст у руци Стефана Немање, односно Светог Симеона, воде се и даље расправе. Али није то једини детаљ на који познаваоци указују. Међу њима је каиш какав сигурно није могао да се носи у средњем веку.


– Не, то није средњовековни каиш. Првобитна је замисао била И да владар носи енконсион око врата, али сви ти елементи средњовековне Србије су релативизовани и замењени непосредним елементима. Имамо хиландарску повељу, И имамо мач уместо крста. Видите са круне две бројанице са дискретним крстићима које је одоздо малтене немогуће видети. Тај елемент православља на дискретан начин, на малим, малим крстовима. То је невероватно. И доле кад посматрате, нигде немате елементе православља. Имате елементе државности и имате војне елементе – каже архитекта Слободан Малдини.