Прочитај ми чланак

СИМБОЛИ ЧЕТИРИ ВЕРЕ: Споменик у Чачку јединствен у свету

0

У ЧАЧКУ постоји споменик јединствен у свету, познат као "Споменик ратницима четири вере" који је посвећен људима свих вероисповести који су страдали у периоду од 1912. до 1918. године показујући да су све жртве једнаке без обзира у ког Бога верују.

– Ту почивају остаци 920 војника, око 650 је српских и око 260 чешких, немачких и аустријских. Изнад спомен – костурнице и вечне куће на споменику се налазе и обележја четири конфесије: православни и католички крст, исламски полумесец и Давидова звезда – објаснила је својевремено Лела Павловић, директорка Историјског архива у Чачку.

Foto: Jutjub printskrin/Radio-televizija Vojvodine

Чачани су те 1934. године показали да поштују јунаке који су изгинули за њихову слободу, не заборављајући притом ни непријатељске жртве.

– То је, у суштини, споменик против рата, споменик који треба да помири људе који су били крвни непријатељи без икакавог важног разлога и да их макар у смрти уједине – изјавио је историчар Милош Тимотијевић.

– Идеју за подизање споменика покрениле су жене Чачка, само осам година након завршетка Великог рата, а споменик је открио краљев изасланик Оскар Часки. Тог 31. децембра 1934. године Чачак је угостио осам представника амабасада свих зараћених страна који су дошли да се поклоне жртвама – рекла је Лела Павловић.

Овај споменик оскрнављен је само једном, на почетку Другог светског рата када су Немци, вршећи прогон Јевреја, наредили да се са споменика скине Давидова звезда и исламски полумесец. Оба знака обновљена су тек 2007. године у оквиру меморијала Надежда Петровић, када је споменику враћен првобитан изглед.

Чачани још увек на овом месту пале воштаницу у знак сећања на жртве свих ратова и ратника који су умрли, сваки за своју отаџбину.