Прочитај ми чланак

ИНИЦИЈАТИВА ЕПАРХИЈЕ ШАБАЧКЕ: Траже да учитељ Вука Караџића постане светац

0

- Њега су отровали Турци када је отишао да их замоли за услугу како би помогао народу којем је претила глад. Мада је знао шта га чека није желео да седи скрштених руку, и бригу о свом народу платио је највећом могућом ценом - прича владика Лаврентије

Епархијски савет и епархијски управни одбор Епархије шабачке, на седницама којима је јуче председавао епископ Лаврентије одлучио је да замоли Свети архијерејски сабор Српске православне цркве да на овогодишњем заседању, у мају, донесу одлуку да се у књигу светих СПЦ упише име архимандрита Стефана Јовановича, старешине Манастира Троноша, уочи Првог српског устанка.

Vuk-Karadzic-Manastir-Tronosa-485x274

Према речима владике Лаврентија, ова иницијатива се покреће у години обележавања јубилеја – 700 година Манастира Троноша, средњовековне задужбине у Коренити, код Лознице, што је по њему највећи догађај СПЦ у овој години.

– Архимандрит Стефан Јовановић био је први учитељ Вука Стефановића Караџића, велики родољуб и слободар, изузетан духовник и интелектуалац, али и човек који је пострадао борећи се за свој род – прича владика Лаврентије за Новости:

Vuk-Stefanovic-Karadzic-1

– Њега су отровали Турци када је отишао да их замоли за услугу како би помогао народу којем је претила глад. Мада је знао шта га чека није желео да седи скрштених руку, и бригу о свом народу платио је највећом могућом ценом.