Прочитај ми чланак

„Имамо власт која промовише незнање, простаклук и сатанише неистомишљенике“

0

Ако сваки телефонски позив траје само један минут израчунато је да је потребно 2.083 дана да три милиона људи Србије телефонским путем затражи исплату обећаних 100 евра - каже за Директно.рс Светлана Цеца Бојковић, једна од најзнаменитијих наших драмских уметница.

Цеца Бојковић је остварила изузетну глумачку каријеру, одиграла безброј позоришних, филмских и телевизијских улога по којима је памте многе генерације. Она је храбра, искрена и достојанствена, не трпи неправду и примитивизам. Има сасвим пристојан живот, али, како каже, то јој пре свега због млађих генерација не даје за право да ћути и затвара очи пред појавама које српско друштво воде у тотално безакоње.

YouTube

Струка нас убеђује да вирус слаби, да је епидемија на измаку, отворене су радње, теретане, кладионице…, а за викенд нам опет следи 83-часовно закључавање у станове. Како тумачите ту контрадикторност?

– Мој утисак је да политика у Србији, више него икада, доминира над нашим животом сада, у време ове епидемије, односно пандемије коронавируса. Контрадикторност, коју помињете, тумачим као свако незнање, или недовољно знање, које производи последице. Та контрадикторност, чији смо сведоци од почетка ове епидемије, настаје када се политика умеша у струку, која је овим вирусом, оправдано затечена. То удружење политике и струке утиче, наравно, на све нас, који постајемо зависни од њихових процена, оцена и одлука – каже Цеца Бојковић за наш портал.

И поред ригорозних мера имамо највећи број заражених и преминулих у региону. Много људи је настрадало због пропуста у функционисању здравственог система. Да ли верујете члановима Кризног штаба? Да ли вам се чини да је њихова улога превише политизована?

– Било би нормално да им верујем и трудим се у томе. Али, не могу да не приметим њихову политизовану причу. Довољно је да је председник Кризног штаба лекара признао, недавно, да је сматрао, да у почетку епидемије није било довољно заштитне опреме и медицинских средстава, али се приклонио, очигледно ставу политике и говорио да свега има довољно. А нпр. нас је један други лекар специјалиста, на почетку епидемије слао у Милано у шопинг у време, већ разбуктале епидемије у Италији. Највише погађа то, што је Кризни штаб препустио Председнику Републике (правнику по образовању) да нас извештава о ономе што је њихов посао лекара специјалиста из одређене, сада неопходне области медицине.

Како оцењујете шибицарење државе са поделом социјалне помоћи од свега 100 евра? Неко ће новац добити директно на рачун, а неко мора да зове и моли преко телефона?

– То баш и јесте шибицарење. Не разумем зашто се тефоном не јављају они који су се, наводно, одрекли тих 100 евра, јер њих је, очигледно, у овој сиромашној Србији мање. То би организиционо било једноставније и брже. Овај већи део народа мораће да зове и моли преко телефона. Ако сваки телефонски позив траје само један минут израчунато је да је потребно 2.083 дана да три милиона људи Србије телефонским путем затражи исплату обећаних 100 евра. Ту, наравно, постоји и могућност манипулативног решења, путем кога могу да се направе и гласачке базе са употпуњеним подацима грађана.

Ова власт преко режимских медија промовише неке сопствене „вредности“ као што су скарадни ријалити програми, вређање неистомишљеника, сексизам, хистеричне претње, лагање, додворништво вођи… Све то сатире и културу и достојанство људи?

– Потписала сам апел за укидање ријалити програма, као чин свога неслагања са тим непримереним играма, посебно, у ово време. То сматрам својом грађанском обавезом, поготову, што припадам културним и уметничким ствараоцима. Све друге ниске страсти, које су овладале јавним животом сматрам директном последицом власти, која промовише незнање, простаклук дијалога и сатанише сваког неистомишљеника и политичког противника.

Да ли сте у понашању било ког представника власти видели и мало културе и пристојности?

– Немам увид у иступања свих чланова Владе. Неки се и не појављују, неки веома ретко. Лакше ми је да говорим о ономе што видим, што нас засипа! Да говорим о непристојности и скандалозним испадима којима смо непрекидно изложени. Ту спада и недавни одлазак надрилекара „Озона“, својом приватном летилициом, у Војну касарну Новог Пазара. Та посета „хуманитарца“, који је носио медицинске дарове, руковао се и подружио са војницима у доба епидемије и ванредног стања, није могла да се обави без дозволе Министра одбране и још неког изнад. Својим сам ушима чула и својим очима видела како на телевизији пре неки дан, министар здравља одобрава и, малтене, подстиче „медицинске експерименте“ надрилекара др. Озона. У међувремену, председник Кризног штаба опомиње „мајстора“ НОВАКА ЂОКОВИЋА како не треба да говори јавно о својој дилеми или сумњи у вакцину против цовида 19. О вакцини, која још не постоји, али се на томе у светском бизнису увелико ради! Шта рећи на све то!

Чији иступи Вам у последња два месеца најчешће и највише вређају интелигенцију?

– И на крају, шта рећи, а не заплакати? Нисмо још увек дошли до технолошког развоја да нам се то исто лице појављује из фрижидера, рерне, пегле, веш машине и осталих кућних апарата… Срећом то је за сада само виц. Довољна нам је телевизија. Хамлет би рекао “ Остало је ћутање…“ Ја бирам СМЕХ! – поентирала је Цеца Бојковић.