Прочитај ми чланак

Депардје амбасадор црногорске културе?

0

Француски глумац Жерар Депардје биће амбасадор црногорске културе, саопштено је вечерас у Подгорици после његовог разговора с премијером Црне Горе Милом Ђукановићем.

Депардије је новинарима изјавио да је очаран природним лепотама, културним наслеђем и богатом историјом Црне Горе, због чега је, како је казао, спреман да снима филмове у тој држави.

Ђукановић је казао да то што ће Депарђе бити амбасадор црногорске културе допринети даљој промоцији те државе на међународној сцени.

Француски глумац је додао да није побегао из Француске, где се данас није појавио пред судом, већ је његова посета Црној Гори раније била најављена. Он је истакао да ће се вратити у Француску и појавити пред судом.

Депардје се нашао у жижи јавности након што се одрекао француског држављанства, љут на критике након што се успротивио предлогу закона о увођењу пореза од 75 одсто за најбогатије Французе. Глумац је у међувремену добио руски пасош.

Он је данас требало да се појави пред судом у Паризу због оптужби да је возио скутер у пијаном стању.

Упркос руском пасошу, ја сам Француз

Француски глумац Жерар Депардије негирао је да је прихватио руско држављанство како би избегао плаћање пореза у Француској.

„Ја имам руски пасош, али остајем Француз, и вероватно ћу имати и белгијско држављанство. Али да сам хтео да избегнем порез, као што наводе француски медији, то бих урадио одавно“, рекао је Депардије у интервјуу за спортски канал „Л Екип 21“, преноси агенција АП.

Крајем децембра Депардије је одлучио да се одрекне француског држављанства због напада у јавности којима је био изложен после најаве о исељењу како би избегао плаћање најављеног пореза социјалистичке владе председника Франсоа Оланда од 75 одсто за годишње приходе изнад милион евра.

Иако је Уставни савет Француске 29. децембра одбацио предлог закона о увођењу пореза од 75 одсто за најбогатије, Депарђе није одустао од намере о пресељење из земље.

Првобитна намера Депардијеа је била да се настани у белгијско село Нешен, надомак границе са Француском, али процедура за добијање пасоша у тој земљи је пооштрена и захтева петогодишњи боравак или посебан допринос појединца у погледу међународног угледа Белгије.

Француском глумцу је у суботу председник Русије Владимир Путин уручио руски пасош.

 

(Танјуг)