Прочитај ми чланак

Да ли сте знали ко је саставио текст химне Аустрије

0

austria-flag

Паула фон Прерадовић (Србкиња) написала је текст данашње аустријске химне: „Land der Berge, Land am Strome“.

Прерадовићи воде порекло из Старе Србије,. одакле се у XVII веку, пре велике Сеобе Срба, преселили у Бачку и настанили у селу Леђен (данас Риђици) у горњој Бачкој, између Баје и Сомбора. У време пресељења старешина задруге Прерадовића био је свештеник Српске православне цркве. Већина мушких чланова породице Прерадовић посветила се у Војној крајини војном позиву.

Петар Прерадовић родио се 7/19. марта 1818. године у селу Грабовници

Прерадовић се два пута женио, први пут Италијанком, други пут Немицом. Имао је седморо деце. Његово потомство данас је немачка, односно аустријска породица фон Прерадовић. Његова унука Паула фон Прерадовић аутор је текста данашње аустријске химне.

Паула Молден, рођ. фон Прерадовић (12. октобар 1887-25. мај 1951), аустријски писац. Рођена је у Бечу, одакле се њена породица преселила у Пулу 1889. Касније је живела уКопенхагену и поново у Бечу. Била је удата за новинара Ернеста Молдена. Имала је два сина Фрица Молдена, новинара и издавача и Отоа Молдена, банкара.

После удаје као уметничко име користила је девојачко име презиме Паула фон Прерадовић.

Паула фон Прерадовић написала је текст данашње аустријске химне: „Land der Berge, Land am Strome“.

Постоји прича да након обавештења да је њена песма изабрана за аустријску химну 1947. године, њен син Фриц Молден написао сатиричну верзију песме да би забавио породицу.

Ђорђе Бојанић