Прочитај ми чланак

ЗЛАТИБОР – БОЈАНА БОЖАНИЋ Градњу гондоле коче нерешени имовински односи са државом

0

Иако је панорамска жичара – гондола већ требало да превози путнике од центра Златибора до врха „Торника“, трасом дугом скоро девет километара, то се није догодило, због замршених бирократских процедура и нерешених имовинских односа са државом.

Ипак, како објашњава Бојана Божанић, директорка чајетинског ЈП „Голд гондола Златибор“, грађевински радови требало би да буду завршени до краја ове године, а први путници возиће се гондолом догодине.

„Као што је то у Србији уобичајено, изградњу коче административни и бирократски проблеми, нерешени имовински односи са државом и неажурне земљишне књиге. Мислили смо да ће све то ићи много лакше и брже, јер највећи део трасе будуће гондоле иде преко земљишта чији је власник држава, а које користи приватизовани ПК „Златибор“. И поред законске обавезе, статус земљишта на Златибору није решен. Практично се не зна коме оно припада, без обзира на то што је Влада Србије, пре неколико година, прогласила јавни интерес над њим и што нам је решењем Министарства финансија омогућено да уђемо у посед. У току су спорови између државе и тог комбината, са којима Општина Чајетина нема никакве везе и због тога све то тако дуго траје“, наводи директорка.

Имовински односи су, како каже, раније решени са власницима приватног земљишта, али остаје да држава реши проблем статуса шест или седам парцела које још увек нису уписане у катастар непокретности, због замршених и дугих административних процедура. „И поред мноштва ранијих проблема, успоставили смо добру сарадњу са Министарством грађевинарства. Иако наведени проблеми не зависе од Министарства, оно ипак може да нам помогне у комуникацији са другим државним институцијама и ми ту помоћ очекујемо, а накнаду ћемо платити оном ко буде одређен за власника спорних парцела“, каже Божанићева.

Она додаје да је поднет захтев Министарству за четврту фазу градње, односно за постављање стубова од почетне станице на Обудојевици до међустанице код „Рибничког језера“ и каже да би ти радови требало да почну овога лета. Објаснивши да је завршена почетна и последња станица и да је, између осталог, постављен далековод од скоро 12 километара до међустанице, она је за наредну годину најавила градњу управне зграде на почетној станици на Обудојевици. Осим тога, у сарадњи са ЈП „Скијалишта Србије“, у припреми је измештање ски-лифта сидро на скијалишту „Бандера“ на врху „Торника“, на стази „Змајевац“, чиме ће се спречити укрштање инсталација будуће гондоле и тог ски-лифта.

Општина Чајетина, која сама са 13 милиона евра финансира градну гондоле која ће спојити центар Златибора и врх „Торника“ и имаће међустаницу код „Рибничког језера“, како каже, „одлучила се за тај пројекат, јер су за дугорочни туристички развој Златибора потребни нови и атрактивни садржаји, којих нема у Србији, а ни у овом делу Балкана“.

„Очекујемо да ће гондола привући велики број гостију. Обишли смо слична постројења у Европи и уверили се у то да она привлаче огроман број туриста. Индиректна корист од гондоле је много већа, јер се инвеститори интересују за улагања у нове садржаје у близини њене трасе. Област око „Рибничког језера“ ће такође бити уређена за спортски и рекреативни туризам, а додатни и нови садржаји од којих се очекују приходи биће понуђени и на почетој и на последњој станици“, оцењује саговорница „Данаса“.

 

Иначе, Општина Чајетина је купила комплетну опрему за гондолу за 10 милиона евра од француске компаније „Помагалски“, чији стручњаци надгледају градњу, а радове, који ће коштати око три милиона евра, обавља конзорцијум који је одабран на тендеру и чине га „Јединство“ из Ужица, „Амига“ из Краљева, „Хидромонтажа“ и „Елкомс“ из Београда. „Надамо се да ће наредне године гондола прорадити. Узели смо кредит на 10 година са грејс периодом од две године и мислили смо да је завршимо како би за те две године она остваривала приход од кога бисмо могли да плаћамо рате у трећој години. И поред тога што отплаћујемо рате брже него што је планирано, досад смо могли да остваримо драгоцен приход и да га рационално искористимо“, поручила је Бојана Божанић.