Прочитај ми чланак

Шта посетити током боравка на Златибору?

0

Једна од омиљених туристичких дестинација, планина Златибор, и ове године за првомајске празнике и Васкрс спремно ће дочекати госте са свих меридијана.

За све заљубљенике у Златибор, пролеће је можда и најбоље време за боравак у природи. Пријатна температура, благо сунце, нестварне боје и Златибор, прави су рецепт за одмор и уживање.

Један од најбољих начина како провести пролећне дане на планини су дуге шетње и боравак на чистом ваздуху. Златибор је већ стотину година уназад ваздушна бања погодна за рекреацију, лечење и опоравак.

Омиљена путања за шетњу на Златибору је „стаза здравља“, која води од центра Златибора до чувеног споменика на Шуматном брду. Ту су и стазе до венца Чигота, Ободавог брда, Градине где је постављен летњиковац са телескопом, за радознале шетаче који би желели да боље осмотре околину.

Поред терена благих успона, Златибор се може похвалити и добрим условима за право планинарење, а Торник је за то идеална дестинација. До највишег врха, који лежи на 1496 метара надморске висине, може се пешачити обележеном планинарском стазом. До Торника се може доћи и најдужом панорамском гондолом на свету, уживајући у нестварној двадесет пет минута дугој вожњи од центра Златибора до овог врха.

Пространу планинску лепотицу можете упознати и возећи бицикле, квадове, за оне спремније за изазове ту је и спуст параглајдером.

У туристичком центру планине гостима су на располагању садржаји Авантура парка и Дино парка.

Позната излетишта као што су Водице, Тић поље, Око, подножје Чиготе и Торника, Рибничко језеро и многа друга идеална су места за оне који традиционално организују првомајски уранак.

Шта посетити током боравка на Златибору? 2Шта посетити током боравка на Златибору? 3
Треба посетити Стопића пећину са бигреним кадама, које многе подсећају на чувене Памукале у Турској, затим Музеј „Старо село“ и Музеј плетиља у Сирогојну. Водопад у Гостиљу је још један од локалитета које не треба прескочити током боравка на Златибору, а у селу Љубишу љубитељи адреналинских садржаја могу уживати у најдужем „зип лине-у“ у Србији и пробати домаће специјалитете који се налазе у понуди ресторана у том селу. Каубојски град “Ел Пасо Цитy”, цркве брвнаре, прераст у Доброселици се такође могу наћи на мапи места које обавезно треба посетити на златној планини.

Златибор, поред тога што пружа идеалне услове за активан одмор у природи и забаву за целу породицу, током протеклих година постао је синоним за право уживање у спа и wеллнесс садржајима. Ови саџаји су саставни део понуде већине златиборских хотела, који су за предстојеће празнике припремили посебне пакете за све заинтересоване госте.

Али ту се не треба заустављати. Треба истражити и откривати и друге делове планине, јер шта је Златибор до непресушан извор авантуре, здравља и инспирације.

За све информације гостима је на располагању Инфо центар Туристичке организације Златибор који је отворен сваког дана и радиће и током празника, као и сајт www.zlatibor.org.rs.