Прочитај ми чланак

ЗА ЊЕГА НЕ ВАЖЕ ЗАКОНИ СРБИЈЕ Грађанима секу струју за 10.000 динара, а …

0

Директор РТБ "Бора" Благоје Спасковски и даље пева своју омиљену песму "не може нам нико ништа, јачи смо од судбине" и упорно се, без икаквих последица, подсмева држави и грађанима.

v

Фото: РАС / РАС Србија – Кинези су једина нада за Бор

Директор РТБ „Бора“ Благоје Спасковски и даље пева своју омиљену песму „не може нам нико ништа, јачи смо од судбине“ и упорно се, без икаквих последица, подсмева држави и грађанима.

Он је успео оно што обични грађани не би ни у најлуђим сновима – да користи струју на вересију. Спасковски је, наиме, за 11 месеци потрошио струју у вредности од 4,39 милијарди динара, али је ЕПС-у платио свега 650.000 динара, односно 0,01% онога што је потрошено.

Да и од горег има горе сведочи пример једне од целина у оквиру РТБ „Бора“ – Топионица и рафинација. Тамо је направљен дуг од 1,27 милијарди динара, а на рачун ЕПС уплаћено је, веровали или не, 35 динара.

У исто време док се Спасковски понаша у ритму песме Митра Мирића, за обичне грађане тај ритам није дозвољен, јер им се за дуг већи од 10.000 динара сече струја или на врата шаљу извршитељи. На овакав хаос у Бору држава као да затвара очи, иако је евидентно да се не зна ни ко пије ни ко плаћа. Додуше, зна се коме ће се рачун лошег пословања на крају испоставити. Грађанима Србије!

Они су, наиме, већ платили 900 милиона евра, колико је држава отписала РТБ „Бору“, а колики ће цех на крају владавине Спасковског бити, не зна се. Не зна се ни до када ће та владавина трајати јер, иако је премијер Александар Вучић најавио да ће „летети главе“ неодговорних директора, међу којима је свакако и Спасковски, он и даље ведри и облачи у Бору.

Извор „Блица“ у Влади Србије каже да на рачун лошег управљања РТБ „Бором“ свакодневно стижу примедбе.

x

Фото: Петар Марковић / РАС Србија – Мада је Вучић најавио смене директора јавних предузећа у којима се лоше управља, Благоје Спасковски и даље је на челу РТБ-а

– Неплаћање струје је само један од многобројних пропуста директора РТБ „Бор“, који годинама прави пословне промашаје и велике губитке. Што се тиче струје, ЕПС не сме да је искључи јер постоји прећутни договор у Влади да им се то толерише. Ако би РТБ „Бору“ искључили струју, привреда целе Тимочке Крајине би била онеспособљена. Постојао је договор да морају након 31. маја да плаћају струју, али очигледно да од тога нема ништа. Треба да се зна и да десет државних предузећа за струју дугује чак 11 милијарди динара. Поред РТБ „Бора“, ту су и Железара Смедерево, коју су недавно преузели Кинези, „Железнице Србије“, „Ресавица“, Азотара, „Петрохемија“… – каже наш саговорник из Немањине.

„Блиц“ је покушао да добије коментар Благоја Спасковског, али се он није јављао на телефон.

ЕПС: Све је тачно, али смо немоћни

Из ЕПС-а су потврдили сва сазнања „Блица“:

– Подаци о дуговању РТБ-а представљени су Влади Србије и Министарству рударства, ММФ и Светској банци.

РТБ „Бор“ за период јануар-октобар ове године дугује 4,394 милијарди динара, а укупно је уплаћено 654.403 динара. Топионици и рафинацији Бор је у истом периоду фактурисано 1,145 милијарди динара, док је наплаћено само 35 динара. Влада Србије је одлуком о одређивању РТБ „Бор“ као субјекта од стратешког значаја утврдила и да од 28. маја 2015. до 31. маја 2016. није могућ поступак принудног извршења и наплате. ЕПС поштује политику Владе, а искључивање струје РТБ „Бор“, поред престанка производње у том комплексу, изазвао би и веома озбиљне технолошке и еколошке последице не само у Бору, већ и на ширем подручју – кажу у ЕПС-у.