Прочитај ми чланак

Влада Србије: Испитујемо штетни утицај укидања царина за производе из ЕУ

0

Министарство трговине следеће недеље завршиће анализу могућих штетних утицаја укидања царина за произовде из Европске уније, на домаће тржиште, сазнаје б92.

На основу тога, биће донета одлука о могућој ревизији споразума и о преговорима са Бриселом о задржавању царина на одређене производе.

Постепено смањење царина на производе увезене из ЕУ и њихово потпуно укидање 2014. године озбиљно ће угрозити домаће произвођаче, пре свега хране.

Стручњаци упозоравају да ће увозна храна бити јефтинија од домаће и да српски пољопривредници неће моћи да издрже такву конкуренцију. У западним земљама производе се веће количине хране, а њихови фармери добијају далеко већу помоћ од својих држава.

Ускоро би српски произвођаћи могли да изгубе битку за сопствено тржиште. Примена споразума о укидању царина на робу из Европске уније 2014. учиниће стране производе јефтинијим од домаћих.

То ће посебно тешко пасти домаћим произвођачима хране. Ненад Вранешевић, дирекотра млекаре Моравица из Ариља, каже да би то озбиљно могло да угрози његов рад, али и сточаре од којих купује млеко.

Постепено смањење и коначно укидања царина створиће потешкоће произвођачима у свим секторима привреде, а посебно ће се одразити на пољопроведнике, упозорава професор пољопривредног факултета Шеварлић.

„Наш сељак произоводи 11 пута мање хране него немачки фамрер. Ми смо једина земља која је увела либерализацију царине а да нисмо добили ниједан евроцент за побољшање конкурентности српске прољопривреде.

Велики број произвођача ће пропасти, то је пракса из других земаља. Под налетом јефтиних производа страдаће мали, али и већи произовођачи, а решење је у већим субвенцијама, или другачијем организовању произовђача“, каже Шеварлић.

Педесет милиона евра, колико ћемо од Брисела добити за пољоприовреду са датумом за почетак преговора, није довољно да би решило те проблеме.

 

(Б92)