Прочитај ми чланак

Више од пола милиона евра за таблоиде који шире лажи

0

Четири таблоида на чијим је насловним страницама Раскрикавање у прошлој години уловило нешто мање од 950 лажних вести, у истој години су преко бројних државних тендера добила више од 600 хиљада евра.

Ово је још један начин државног финансирања ових медија, поред новца које добијају на конкурсима локалних самоуправа.За две године, Српски телеграф је према анализи „Раскрикавања“ објавио најмање 450 лажних вести и то само на насловним страницама.

Истовремено, Медијска мрежа, фирма која је власник Српског телеграфа, доста приходује од услуга које пружа бројним државним институцијама. Та фирма је у прошлој години победила на најмање 16 тендераи потписала милионске уговоре, показују подаци регистра јавних набавки.

Таблоиди добијају финансијска средства за ширење лажних вести, Принтсцреен/Yоутубе
Таблоиди добијају финансијска средства за ширење лажних вести, Принтсцреен/Yоутубе
Тако су преко јавних набавки за услуге оглашавања и маркетинга бројних државних институција и локалних самоуправа, порески обвезници само у 2019, Медијској мрежи дали око 28 милиона динара (око 240 хиљада евра).

Највеће уговоре Српски телеграф је потписао са Министарством привреде, шест милиона динара, затим са Електропривредом Србије (ЕПС) 3,6 милиона динара, и по три милиона динара вредне уговоре имају са Управом царина, Новим Садом и Републичком дирекцијом за имовину (износи су са порезом).

Издавач таблоида Ало, Ало медиа сyстем, такође је добро сарађивао са државом. У 2019. години имали су најмање 15 уговора вредних нешто више од 28 милиона динара (близу 240 хиљада евра).

Градови Нови Сад и Ниш, као и Пошта Србије, били су највећи партнери овом таблоиду.

Нови Сад је потписао уговор за оглашавање и маркетинг са овим таблоидом вредан скоро 5 милиона динара са порезом. Сличан уговор су потписали и са Нишом, а износ је нешто мањи – скоро 3 и по милиона динара.

Ало је био један од таблоида који је у прошлој години преко јавне набавке добио новац и од Поште Србије, тачније 3,7 милиона динара. То јавно предузеће расписало је тендер за оглашавање, а један од уговора потписан је и са таблоидом Ало. Занимљиво је да је услов био да дневна новина која може да победи на том делу тендера мора да има спортски додатак који излази баш четвртком. Од свих дневних новина које се издају у Србији, управо Ало једини објављује четвртком тај додатак.

Информер и Курир су такође имали послове са државом, али ипак не оволико уносне.

Наиме, Курир је инкасирао нешто мање од 13 милиона динара (око 110 хиљада евра), највише преко уговора са Електропривредом Србије и РТС-ом.

Инсајдер тим доо, Информеров издавач, потписао је око 7 милиона динара (око 60 хиљада евра) вредне уговоре и то са ЕПС-ом, Кикиндом, Државном лутријом Србије и Туристичком организацијом Србије.