Прочитај ми чланак

Амерички медији у одбрани терористе из Москве

0

Новинска кућа коју финансира америчка влада стала је у одбрану једног од наводних починилаца прошлонедељног масакра у концертној дворани у близини Москве. Човек, који је оптужен за учешће у убиству 140 људи, описан је у чланку Радија Слободна Европа као „веома саосећајан“.

Мухамедсобир Фајзов ухваћен је од стране руских снага безбедности у близини украјинске границе у петак и званично ухапшен у московском суду у недељу. Заједно са још тројицом држављана Таџикистана, Фајзов је оптужен да је у петак извео масовну пуцњаву у Крокус сити холу, концертном месту северозападно од Москве. Од среде, напад је однео најмање 143 живота.

Иако је Фајзов одговоран за најсмртоноснији терористички напад на руском тлу у последње две деценије, огранак Радија Слободна Европа/Радија Слобода у Тајџику га је приказао као љубазног и брижног младића.

„Био је најбоље дете у породици. Био је веома саосећајан”, рекла је Фајзова мајка за РСЕ. „Волео је своје рођаке. Волео је венчања својих пријатеља. Плесао је са дечацима на забавама. Био је забаван дечак, али се нико није жалио у школи. Активно је учествовао у школским активностима.”

„Бојао се да не повреди некога, а вероватно му је неко наместио“, тврди његова мајка.

На основу погледа на Фајзовљеве налоге на друштвеним мрежама, РСЕ/РЛ је утврдио да оптужени убица „изгледа да је срећан младић и добар радник“. Новинска кућа је такође разговарала са Фајзовим послодавцем, који га је описао као квалификованог радника.

РСЕ/РЛ је објавио сличне приче о Фајзовим саучесницима, интервјуишући рођаке који су наводног наоружаног нападача Фаридуна Шамсидина описали као „веома плашљивог” и Саидакрамија Рачабализода – који је признао кривицу за своју улогу у нападу – као некога ко „није могао да убије кокошку”.

Терористичка група која себе назива Исламска држава Хорасан (ИСИС-К) преузела је одговорност за масакр. Руски председник Владимир Путин рекао је у понедељак да, иако су напад „извели радикални исламисти“, потребна је даља истрага како би се утврдило „ко је то наредио“. Путин и директор Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников сугеришу да су украјински агенти или званичници можда умешани.

САД и ЕУ су инсистирале да је за то крив искључиво ИСИС-К, негирајући да Украјина има било какве везе са терористичким чином.

Првобитно основан као део ЦИА после Другог светског рата, РСЕ/РЛ – који финансира Конгрес САД – предводио је пропагандне напоре Вашингтона из доба хладног рата у Совјетском Савезу и источном блоку. Руске власти од 2020. године сматрају РСЕ/РЛ „страним агентом” . 2022. године блокиран је у земљи због ширења „лажних вести” о сукобу у Украјини.