Прочитај ми чланак

„Вијести“: Долазак Агрокора би могао да нашкоди црногорској економији

0

agrokor-merkator

(Index.hr)

Долазак Агрокора у Црну Гору могао би да нашкоди малим и средњим предузећима, кажу црногорски економисти.

„У Црну Гору стигла је једна од највећих регионалних компанија хрватски Агрокор, власника Ивице Тодорића, која је за 240 милиона евра преузела 53,12 одсто акција словеначког Меркатора. Желе, кажу, лидерску позицију у региону. Долазак новог капитала и пословне стратегије таквог реномеа, значајно је за црногорску економију, али то се може негативно одразити на мали и средњи бизнис у сектору трговине“ , објавиле су подгоричке Вијести које цитирају аналитичарку Ану Нивес Радовић која каже да би улазак Тодорића у Црну Гору могао да проузрокује штету.

„Већ знате да се огроман број тих малих трговина већ затвара или шири своју делатност тако што у свој асортиман, укључује неке друге производе или услуге, које до сада није давао. Ово, дакле не би требало да се догађа у држави у којој је у свакој економској стратегији нагласак на развоју малих и средњих фирми јер управо ово највише штети малом бизнису“ , оцењује аналитичарка Ана Нивес Радовић.

На сличном трагу је и истраживање тамошње Привредне коморе, према чијим резултатима грађани највише купују у супер и мега маркетима, док трговина у свим другим објектима бележи константан пад годинама .

Црногорски аналитичари предлажу повезивање малих и средњих трговаца, а имају времена до краја године до када би требало да Тодорић све преузме.

Уколико то не направе, имаће мањи приход, мању зараду а све то повлачи и смањење запослених што би могао бити ударац на економију, објавиле су Вијести.