Прочитај ми чланак

Тужилаштво истражује Развојну банку Војводине

0

Београд – Тужилаштво за организовани криминал затражило је од Народне банке Србије информацију да ли је вршена контрола рада Развојне банке Војводине.

Тужилаштво је затражило одговор да ли су, уколико је вршена контрола, утврђене неке неправилности.

Тужилаштво је од НБС тражило и да му се достави записник о извештају контроле.

Извештај Народне банке је захтеван поводом медијских навода да је у раду Развојне банке Војводине било озбиљних неправилности, па је Тужилаштво за организовани криминал искористио своја овлашћења и од најмеродавније институције која је задужена за контролу банака тражило извештај.

У Народној банци Србије кажу да је РБВ предмет континуиране контроле још од маја 2011. године, те да се налази под корективним мерама централне банке, након што је констатована поткапитализованост те војвођанске банке, прекорачење показатеља пословања и погоршање финансијског стања.

„Након докапитализације обвезницама републике Србије и АП Војводине у овој банци су вршене непосредне и ванредне контроле, како би се сагледали ефекти пружене државне помоћи на поправљање финансијског стања. На основу налаза контроле, НБС је донела и решење о привременој мери у Развојној банци Војводине“, кажу у НБС.

РБВ је постала предмет трвења покрајинских и републичких власти, након што је министар финансија Млађан Динкић изјавио да би проблем ове банке требало решити по сценарију Агробанке, то јест тако што би та банка отишла у банкрот, а њени добри кредити и штедише били пребачени у неку другу, јачу банку.

 

(Танјуг, Данас)