Прочитај ми чланак

ТОТАЛНИ КОЛАПС: Најавили блокаду саобраћаја у трајању од месец дана (ВИДЕО)

0

Efektiva-protest svajcarsci

Удружење банкарских клијената „Ефектива“ најавило је синоћ да ће блокадом саобраћаја у трајању од месец дана, наставити да се бори да држава донесе Закон о конверзији кредита у швајцарцима у евре, по паритету на дан узимања кредита.

Прва блокада саобраћаја биће организована у суботу, 12. децембра, у подне, када ће зауставити саобраћај на раскрснице Немањине улице и Кнеза Милоша, саопштила је „Ефектива“.

„Мађарска, Црна Гора, Хрватска, БиХ, решиле су својим грађанима проблем кредита у швајцарским францима. Само у нашој земљи још не постоји Закон о конверзији, којим би се довео у нормалу живот 20.000 породица које су се захваљујући овим кредитима нашле у огромним, безизлазним проблемима. Зима увелико стиже, а једна по једна породица остају без крова над главом. Питање је времена када ће се то десити већини“, саопштила је Ефектива.

Како су навели, незадовољни грађани који имају кредите у швајцарским францима осам дана су провели у шаторима и организовали протестни скуп испред Владе, али им се још нико од званичник није обратио.

Они траже Закон о конверзији кредита, јер, како наводе, тиме би се корисници кредита у швајцарским францима изједначили с корисницима кредита у еврима, али и помогло држави да не плаћа пропаст Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

ДСС: Јоргованка Табаковић штити лихварске банке уместо грађана!

Демократска странка Србије оценила је да Народна банка Србије својим мерама „искључиво“ штити интересе банака уместо да заштити грађане од „лихварске самовоље банкара“.

Реагујући на изјаву гувернерке Јоргованке Табаковић да је НБС „помогла колико је могла“ грађанима задуженим у швајцарским францима, ДСС је у саопштењу навео да је обавеза Владе Србије и Народне банке да проблем кредита у швајцарским францима реше на начине који задовољавају интересе поверилаца и дужника.

„НБС не би смела да буде оно што данас јесте, мењачница која осигурава стабилан, а нереалан курс динара и несметан рад страних комерцијалних банака, дозвољавајући им да мењају кредитну политику по сопственом нахођењу и интересу“, оценио је ДСС.

Та патриотска странка додала је да је најцелисходније решење претварање кредита у швајцарским францима у кредите у еврима, по курсу на дан исплате кредита.

У саопштењу ДСС-а оцењено је да би Народна банка морала да осигура заштиту кредита грађана од флуктуација на тржишту новца као и од „банкарске самовоље, онемогућујући им да остварују екстрапрофите на терет грађана“.

„Упорно игнорисање проблема кредита у швајцарским францима, тешкоћа преко 20.000 породица да изврше обавезе отплате без њихове кривице, енормно нараслих месечних рата, изазива сумњу да је пасивно држање НБС и њено стављање на страну банака, резултат корумпираности доносилаца одлуке“, стоји у саопштењу.

Грађани задужени у швајцарским францима, окупљени у удружењу банкарских клијената „Ефектива“ најавили су раније да ће почети штрајк глађу уколико не буде испуњен њихов захтев за конверзијом кредита у францима у евро по паритету који је важио на дан исплате кредита и то на терет банака.

Они су затражили и повраћај свих „незаконито наплаћених средстава“ по било ком основу и у било којој врсти банкарске позајмице и бољу контролу пословања банака.

Извор: Бета