Прочитај ми чланак

Сумрак Лондона, пропада финансијска метропола

0

Око 350.000 људи је запослено у финансијској метрополи ЕУ - Лондону. Због Брегзита би ова радна места морала да буду измештена у друге чланице ЕУ. У Франкфурту, који би од тога могао добро да профитира, већ се радују, тврди немачки "Дојче веле".

big-benПроцват Франкфурта?

Свеједно да ли су велике међународне банке у Лондону припремиле продужење радних уговора или још на то чекају: пред размаженим банкарима у центру Лондона због Брегзита су наступила тешка времена – прети укидање више од 100.000 радних места.То је мрачни сценарио једне студије о импликацијама изласка Велике Британије из ЕУ на финансијску браншу. 

Нико озбиљно не помишља да ће у кратком временском року на десетине хиљада радних места из Лондона бити пребачено у Франкфурт, Париз или Даблин. Па ипак Лондон, као „ЕУ-копча“ за америчку финансијску браншу или за велике швајцарске банке, након што се спроведе Брегзит, неће више имати смисла.

Франкфурт на Мајни би могао да профитира измештавањем овог сектора, чак и ако се узме у обзир планирана фузија Немачке берзе са Лондонском.

– Неколико хиљада радних места биће пребачено у Франкфурт – убеђен је финансијски стручњак Хубертус Ват, који каже да је у последњих неколико месеци добио конкретне захтеве међународних компанија и предузећа. У року од пет година би на тај начин у Франкфурт из Лондона могло бити пребачено од 1,5 до 2 посто радних места у финансијском сектору, а то би било најмање 10.000 радних места

За Џона Кријана, шефа „Дојче банке“, Франкфурт би био прва дестинација, први избор, ако дође до пребацивања 8.000 радних места које ова банка има у Лондону.

– Ако већ треба да се селимо, онда за нас у обзир долази само Франкфурт – каже Кријан.