Прочитај ми чланак

Директор ФСБ-а: Војни обавештајци Украјине умешани у терористички напад у Крокусу

0

Већ је ухапшено је 20 особа, а сада је и сасвим јасно да је Министарство одбране Украјине умешано у напад, потврдио је Александар Бортников

Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине директно је повезана са терористичким нападом на „Крокус сити хол“ на периферији Москве, када је 145 људи изгубило живот, док је више од 150 рањено, изјавио је директор Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) Александар Бортников.

На састанку Савета шефова безбедносних агенција и специјалних служби ЗНД који је отворен у Бишкеку, Бортников је потврдио да је та истрага у току.

„Међутим, већ сада можемо са сигурношћу да кажемо да је украјинска војна обавештајна служба директно повезана са овим нападом. Утврдићемо све околности злочина и сви умешани биће процесуирани“, нагласио је Бортников.

Већ је ухапшено више од 20 особа умешаних у терористички напад у „Крокусу“, међу којима су и саучесници и извршиоци злочина, навео је Бортников.

Припрему, финансирање, напад и бекство терориста координирали су преко интернета припадници „Гласа Хорасана“ из авганистанско-пакистанске зоне (авганистанско крило ДАЕШ, терористичке организације забрањене у Русији), рекао је Бортников.

„Терористи су добили јасну команду да се, након што изврше терористички напад, упуте ка украјинској граници, где је на тој страни припремљен ‘прозор'“, подсетио је директор ФСБ-а.

Један од циљева наручилаца терористичког напада био је нарушавање односа између земаља ЗНД уз помоћ верских и националних фактора, навео је Бортников.

„Наши геополитички противници очекују да ће уништити јединствену међунационалну и међуверску равнотежу која је настала током дугог периода суживота наших народа“, поручио је Бортников из Бишкека, захваљујући се колегама из специјалних служби држава чланица ЗНД на подршци и помоћи.

Истрага се води уз асистенцију обавештајних служби из Казахстана, Киргизије, Таџикистана и Узбекистана, додао је Бортников.

Терористички напад у „Крокус сити холу“ је извршен 22. марта. Руски званичници су, на основу истраге, више пута нагласили да су нападачи били повезани са украјинским обавештајним службама, чему сведочи и њихов покушај бега у Украјину.

Четворица извршилаца напада су након хапшења изведени пред суд, где су 24. марта и признали кривицу.

Такође, извршиоци терористичког напада су током саслушањима признали да је њихове радње, путем гласовних порука на Телеграму, координирао мушкарац који им је обећао да их у Кијеву чека део плате за почињен злочин.

Притом, истрага је утврдила да су осумњичени примили „значајне количине новца и криптовалута“ управо из Украјине.