Прочитај ми чланак

Шта све можеш кад си „економски тигар“: Како је месецима поскупљивало гориво

0

Покрет "Крени-промени" објавио је на званичном Инстаграм профилу поређење цена сирове нафте на светском тржишту и евродизела на пумпама у Србији у претходних неколико месеци. Док се у цени сирове нафте види пад, гориво на пумпама не престаје да поскупљује.

Према њиховим подацима, цена сирове нафте на берзи тренутно износи 93,65 долара по барелу, док је за литар евродизела на бензинским пумпама у Србији потребно издвојити 210,5 динара.

Како је приказано, у претходних неколико месеци цена сирове нафте на берзи је падала.

Тако је 18. марта цена по барелу износила 114,32 долара, да би око месец и по дана касније, 29. априла, она била 108,3 долара.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Kreni- Promeni (@kreni.promeni)

Нешто касније, 10. августа, барел сирове нафте на светској берзи коштао је 97,4 долара, да би на дан 17. августа цена достигла најнижи ниво – 93,65 долара.

С друге стране, евродизел је у протеклих неколико месеци, изузев симболичних спуштања цена, на пумпама у Србији поскупљивао.

Тако је 18. марта његова цена износила 187,2 динара по литру. На ниво преко 200 динара литар евродизела достигао је у априлу, а 29. је коштао 206,4 динара.

Раније овог месеца, 10. августа, евродизел се продавао по цени од максимаlних 207 динара по литру. Последњом изменом Владине Уредбе о ограничењу цена нафтних деривата на снагу је ступила нова цена, те евродизел сада кошта 210,5 динара по литру.