Прочитај ми чланак

Српску робу у Хрватској увек чека рампа

0

prodavnica

(Вечерње новости)

Српска роба је и даље веома слабо заступљена на хрватском тржишту. Чврст гард стварају многобројне препреке. Највеће „кочнице“ су нецаринске баријере, компликоване процедуре при увозу, неусаглашеност наших стандарда са прописима ЕУ, али и медијска кампања против увозне робе. Тако, само 10 наших фирми послује на хрватском тржишту, док је у Србији присутно 280 компанија из ове суседне земље.

Предузећа из Хрватске су код нас преузела велики део прехрамбене и кондиторске производње. Некада наше највеће компаније „Соко штарк“, „Дијамант“,“Фриком“… сада су стране – у рукама хрватских власника.

На инвестиције и робу из Србије, међутим не гледа се благонаклоно, што отежава продор наших компанија. Већина привредника који раде у Хрватској или који су покушавали да отпочну бизнис код комшија истичу да „наша роба није још тамо добродошла, мада се полако ситуација мења набоље“.

И статистичке бројке показују да нисмо довољно присутни на том тржишту, јер и даље Србија годишње пласирала у Хрватску робу за око 110 милиона долара мање вредности од оне коју одатле прими, односно има већи увоз од извоза.