Прочитај ми чланак

СРБИЈА НА НОВОМ путу свиле

0

mapa puta - Put Svile

Идеја о новом путу свиле је, кажу стручњаци, највећи економски и инфраструктурни пројекат икада виђен. Проћи ће деценије док свет не буде могао да „опипа“ ту идеју. Иако су Кина и Србија деценијски пријатељи и стратешки партнери, мислим да се довољно не познајемо, рекла је за РТС Лидија Обрадовић, новинар Кинеског међународног радија. Вредност новог пута свиле види у истим оним трендовима који су постојали и у древном путу свиле – а то је да се боље упознамо.

Прича о путу свиле стигла је са Марком Полом и његовим путовањима. Идеју о новом путу свиле први пут је 2013. поменуо Си Ђинпинг, председник Кине и од тада је свет фасциниран причом о највећем економском коридору на свету.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, новинарка Кинеског међународног радија Лидија Обрадовић рекла је да ће се врло брзо видети колико је тај пројекат важан, а лично мисли да ће обележити 21. век.

„Иако се углавном говори о економском путу свиле, ни древни пут свиле није био само економски пут свиле – остварена је размена култура и информација и народа и међуљудских контаката, тако да ће тако бити и овога пута“, рекла је Обрадовићева.

Древни пут свиле повећао је обим трговине тада познатог света, али је донео и више од трговине – размену знања, учења, открића и културе.

Говорећи о томе шта ће цивилизацији оставити нови пут свиле, Обрадовићева каже да вредност новог пута свиле види у истим оним трендовима који су постојали и у древном путу свиле, а то је да се боље упознамо.

„Ми ћемо добро пословати ако се добро упознамо, ако можемо да мало корачамо туђим ципелама, онда нема проблема да направимо добру пословну сарадњу“, каже новинарка кинеског радија.

Велики скуп под називом „Србија на новом путу свиле“, биће одржан у Београду 18. јануара. „Иако су Србија и Кина деценијски пријатељи и стратешки партнери, иако је Кина у нашим срцима и ми у кинеским срцима, мислим да се довољно не познајемо“, рекла је Обрадовићева, додајући да су њену идеју о новом форуму на коме би се причало о Кини из разних углова прихватиле колеге из НИН-а и ПКС.

Према њеним речима, на форуму ће се разговарати о политици, економији, култури и о томе како да се боље упознамо и препознамо неке симболе, јер како каже, свака култура се састоји од симбола.

Каже да су Кинези скромни људи који никада не праве велике планове о којима много причају или говоре о великим циљевима. Они иду корак по корак и имају филозофију да је у малом велико.

„Кинези имају један идиом или пословицу, која је слика духа тог народа – све је спремно осим источног ветра – припреми све што треба и сачекај погодан тренутак да кренеш у акцију и онда изгледа да све иде глатко и без проблема али није тако јер све тражи велику припрему“, објаснила је Обрадовићева.

Гледајући о новом моделу раста, здравом расту, Обрадовићева каже да из кинеске визуре то значи да су путеви отварања све шири и многобројнији и да реформе заиста функционишу. Рекла је да су кренуле реформе и у војсци и реформе и смислу информативног отварања ка свету.

„Пре месец дана био је самит Брикса, тицао се медија, Русија и Кина ће правити заједничку новинску агенцију и цела прошла година што се Кине тиче била је година комуникација, бројних састанака, путовања, сусрета на разним нивоима и то мора донети резултат“, каже Обрадовићева.

Новинарка је рекла да што се економије тиче, тежиште се ставља на мала и средња предузећа и последња статистика бавила се младим предузетницима између 25 и 35 година – да би се видело ко су ти људи и како раде. Испоставило се да су то углавном млади људи који воде породична предузећа и 53 одсто су жене.

„Свако има право на бољи живот“, рекао је председник Кине пре свега мислећи на најсиромашније. У Кини 70 милиона људи живи у сиромаштву, посебно у руралним срединама.

Како каже Лидија Обрадовић, пут свиле није само окренут спољњем свету и није увек тако гладак али гледајући руту пута свиле – она пролази кроз неразвијене крајеве и циљ је да се инфраструктурним пројектима њима помогне.

Иначе, Кина је огромна земља и Кина никада не крије ни своје успехе ни своје слабости ни оно што жели да промени то је један потпуно отоврен народ који не може да се не воли, рекла је Обрадовићева.

У Кини је укинута политика једног детета започета још пре 36 годин, а циљ промене је успоравање старења популације.

„Установљено је да неће бити довољно радне снаге па је требало нешто да се уради. У Кини се доста ослушкује глас са улице, глас јавности, спојило се лепо и корисно“, каже Обрадовићева.

Говорећи о политичком плану, Обрадовићева је рекла да Кина наставља екстензивну дипломатску активност.

Кинези ће у фебруару изаћи из године козе која симболише сусрете и разговоре у годину мајмуна. Обрадовићева је закључила да то за кинеског човека значи да теба доста да се ради.

Извор: РТС