Прочитај ми чланак

СРБИ СЕ ЗAДУЖУЈУ У ДИНAРИМA Шта је утицало на промену навика при узимању кредита

0

Чак 98 одсто кеш кредита у Србији одобрено је ове године у динарима, а разлози су стабилан курс, нулто учешће и исплата зарада у динарима, тврде банкари.

krediti u dinarimaЗа првих пет месеци ове године банке су одобриле 14 милијарди динара готовинских кредита, а готово сваки зајам је исплаћен у домаћој валути од чега две трећине на рок отплате дужи од пет година.

Каматне стопе на новоодобрене динарске кредите на најнижем су нивоу и износе у просеку мање од 11 одсто. У односу на период пре годину дана, ниже су и за осам процената.

– Динарски кредити имају примат над зајмовима у еврима већ две године, из више разлога – плате наших грађана везане за су домаћу валуту, имамо стабилан курс од око 122 до 123 динара за евро и већ дуже имамо ниску инфлацију, чак и мању од један одсто – каже наш саговорник из једне банке.

 

Банке на потезу

Економиста Зоран Грубишић каже за „Блиц“ да НБС смањењем референтне камате јесте направила простор за јефтиније динарске кредите, али да о цени кредита одлучују саме комерцијалне банке.

 

Додатни разлог је континуирани пад камате за кредите у динарима са двадесетак одсто годишње 2013. на тренутних десетак одсто, али и чињеница да код оваквих зајмова банке не траже учешће које је обавезно код евро кредита и то у износу од 30 одсто.

Динарске позајмице јесу скупље у односу на позајмице у еврима, али су тренутно за клијенте мање ризичне. Када се све стави на папир, кредит у еврима у тренутку узимања је доста јефтинији, али грађани стално морају да стрепе како ће се курс кретати, јер јачање евра подразумева више динара за рату.

Каматна стопа на динарске зајмове пала је за око трећину од 2013, а овакав тренд је уследио након што је НБС започела циклус смањења референтне камате. НБС је спустила референтну камату с 10,5 одсто у 2012. на актуелних четири одсто. То је оборило камате на кредите у динарима са 30 одсто на 10.

– Банке нуде могућност фиксне и променљиве камате, али разлике у цени готово да нема. Разлика је само у роковима отплате који могу да иду од шест до 84 месеца. У зависности од тога и камата се разликује за по два до три процентна поена – кажу у једној банци.