Прочитај ми чланак

Спремите се за поскупљење ових 5 банкарских услуга и пажљиво читајте обавештења

0

Од 1. септембра, престаје да важи договор између Народне банке Србије и комерцијалних банака о замрзавању цена накнада и провизија. За потрошаче то значи да ће, уколико банке одлуче да цене својих услуга врате на ниво пре замрзавања, одређене услуге плаћати више него сада. Тако ће онлајн плаћање коштати 20 уместо 14, а одржавање рачуна 350 уместо 245 динара.

Током протеклих годину дана, висина накнада и провизија била је “замрзнута”, па су банке морале да врате цене на ниво од јануара 2021. године. За две недеље, ово престаје да важи.

Како је најавио вицегувернер НБС Жељко Јовић, накнаде се враћају на претходни ниво, онај на којем су биле пре споразума.

Ово се иначе односи на одржавање рачуна, коришћење картица, пренос новца, подизање готовине на банкоматима друге банке и коришћење чекова.

Враћање на стари ниво или нови скок цена?

Иако банке могу да врате накнаде и провизије на ниво пре ограничења, то не значи да могу самостално да одреде цену коју пожеле. Како је вицегувернер Јовић објаснио, свако додатно повећање мораће да се пријави централној банци.

“Нема ту повећања, постоји одмрзавање и враћање на претходни ниво. Свако ново могуће повећање предмет је разматрања од стране НБС и они су у обавези да НБС обавесте у дефинисаним роковима”, рекао је он.

Наиме, Народна банка је прошле године изменила прописе, па тако банке сада морају да НБС најаве и оправдају свако поскупљење својих услуга, минимум 45 дана раније.

Иако свака банка самостално одлучује о томе да ли ће цене вратити на пређашњи ниво, као и да ли ће од НБС тражити повећање цена, клијенти о таквим одлукама морају да буду обавештени. Према Закону о платним услугама, банке морају своје клијенте да обавесте најмање два месеца пре него што почну да наплаћују услуге по новом ценовнику.

Подсећања ради, у августу прошле године, НБС је ограничила банке у Србији. Тако су све банке које су повећале цене платних улсуга од јануара 2021. године, накнаде морале да умање за 30 одсто или да их врате на ниво пре 2021. Начин регулисања цена претходно је зависио од тога да ли су банке повећале цене за 30 одсто или мање. На новом цене су морале да “стоје” годину дана, односно до 1. септембра, који је све ближи.

А колике ће бити цене?

Цена која неће моћи да се мења односи се на одржавање платног рачуна са основним услугама, с обзиром на то да она мора да износи највише 150 динара.

Кредитна картица

Наравно, одржавање рачуна са неким другим услугама, одређеним повластицама и слично, коштају више.

Цене осталих услуга сада могу да се врате на ниво од августа 2022. године, пре него што је НБС донела одлуку о замрзавању. Банке су тада цене регулисале на два начина, па од тога зависи и колике би оне могле да буду сада, када ова одлука више не важи. Неке банке су прошле године смањиле своје услуге за 30 одсто.

Примера ради, једна банка је одржавање текућег рачуна до 2021. наплаћивала 230 динара, а током прошле године, цена је износила 350 динара. Када је споразум ступио на снагу, ова банка снизила је цену на 245 динара.

Ако ова банка одлучи да врати цене на пређашњи ниво, наплаћиваће исту услугу 350 динара.

С друге стране, у другој банци је 2020. године одржавање рачуна коштало 300 динара, а потом је, током прошле године, цена скочила на 350 динара.

Та банка је након постизања споразума са НБС вратила цену на 300 динара. Међутим, сада би ова услуга могла поново да кошта 350.

У случајевима електронског плаћања, у зависности од начина на који је банка кориговала цене, корисници би ускоро могли да плаћају накнаду 20 уместо досадашњих 14 или 15 динара.