Прочитај ми чланак

Подрињска села привлаче туристе

0

Фоча – Све је више приватних предузетника у Горњем Подрињу којима је туристичка дјелатност основни извор примања. Док се једни опредељују за кућну радиност или отварање кампова, неки домаћини наде полажу у сеоски туризам, који је у последње време атракција бројним домаћим и страним туристима.

Туристичка делатност прераста и у породични бизнис, о чему најбоље сведочи породица Александра Марића који је власник вишеградског купалишта „Јаз“ на Дрини. Почели су са једном камп кућицом, а данас имају мини аква парк са богатим и примамљивим садржајима.

– Ми смо избеглице из Горажда. На Дрини смо и одрасли. На овом месту сам стално рибарио, ту се све више окупља омладине, туриста и гостију па смо дошли на идеју да кренемо са неком врстом бизниса из туризма и угоститељства. Како смо зарађивали, тако смо се и проширивали, а сада имамо богато купалиште са свим садржајима – прича власник „Јаза“ Александар Марић, коме у послу помажу супруга, деца и родитељи.

Због све већег броја туриста из године у годину, Марићи намеравају да изграде нову купачку платформу, рибарску стазу са бунгаловима и пратећим садржајима, као и апартмане. Све ради сами, без ичије подршке и помоћи.

У Туристичкој организацији РС потврђују да се све више туриста интересује за туризам у Горњем Подрињу.

– Ово подручје је веома интересантно са туристичког аспекта, што су препознале и друге међународне организације, посебно италијанске, које су на том делу реализовале пројекте из развоја сеоског туризма. У сваком идућем пројекту неће изостати наша подршка, а посебно у пројектима прекограничне сарадње општина у Српској и Србији који тек следе – рекла је Бранка Михајловић из ТОРС-а.

Осим Горњег Подриња, цело подручје РС има реалне могућности за развој сеоског туризма, али до сада није било много конкретних мера за његов развој.

– Расписали смо јавни конкурс на основу којег ће се вршити додела бесповратних новчаних средстава за развој туризма, са акцентом на развој сеоског – рекла је Оливера Куњадић, секретар у Министарству трговине и туризма РС.

Туристички субјекти, додала је Куњадићева, чији је циљ унапређење руралног туризма имаће предност на конкурсу.

Туристички капацитети
За развој малих туристичких капацитета Министарство трговине и туризма у овој години је предвидело милион марака наменских средстава у виду гранта. Средства су намењена субјектима који су регистровани за обављање послова из делатности туризма и угоститељства или онима који имају делатност непосредно повезану са туризмом. Из ових средстава финансирају се и сеоска домаћинства.

 

(Глас Српске)