Прочитај ми чланак

Шеици граде пет фабрика хране у Србији?

0

Уговор о продаји и закупу земљишта осам пољопривредних комбината, Влада Србије ће са компанијом “Ал Дахра” из Уједињених Арапских Емирата потписати током марта.

Тада ће се формирати и ново предузеће у ком ће наша земља имати петину власништва. Пре тога, током фебруара, Србија ће са Емиратима склопити Међудржавни споразум о сарадњи.

Представници „Ал Дахре“ са министром финансија Млађаном Динкићем и пољопривреде Гораном Кнежевићем

После куповине и најма земље, Арапи би у Србији градили и пет фабрика за прераду хране, али размишљају и о инвестицији у Луку “Панчево” и обнову флоте “Југословенског речног бродарства”.

– У наредних месец и по дана ће тим стручњака “Ал Дахре” изабрати локације за пет фабрика, а Бачка Паланка ће сигурно бити једна од њих – каже министар Динкић. – Са руководиоцима Панчева ћемо разговарати о томе да се 40 хектара државног земљишта стави у функцију изградње нове луке, где би био логистички центар. “Југословенском речном бродарству”, фирми у државном власништву, која послује са добитком, потребно је да обнови речну флоту, а “Ал Дахра” је изразила жељу да помогне. Идеја је да се 40 милиона евра уложи у куповину нових бродова. Тако бисмо обезбедили повољан транспорт наших пољопривредних производа.

“Ал Дахра” још нема прецизну рачуницу колико ће је сва та улагања коштати. У опрему, нове фабрике, саму производњу и друге области у којима би радили, уложиће оквирно – 300 милиона евра.

Запослени: 8 комбината – 506 радника

Осам комбината упошљава укупно 506 радника. Предуговор не предвиђа обавезу да се сви они пребаце у нову компанију. Министар Млађан Динкић каже да ће се са свима њима разговарати. Они који буду заинтересовани и способни, прећи ће у нову фирму. Ко жели, моћи ће да се прикључи социјалном програму. Обезбедиће га Влада, али још нису одређени услови.

– Иако ће Србија бити власник 20 одсто заједничког предузећа, имаће 85 одсто користи од наших улагања у обртна средства – истакао је Кадим Абдула Алдареим, заменик председника “Ал Аин” и “Ал Дахра холдинга”. – Имаће користи од откупа хране, новог запошљавања, градње логистичких центара, фабрика. Избор локација за фабрике зависи од веза, доступности електричне енергије, али и од потенцијала и броја фармера. Фармерима ћемо понудити петогодишње уговоре и тачно ћемо им рећи наше потребе и којом динамиком треба да сеју. То ће дати сигурност фармерима.

– Спремни смо да инвестирамо у Србију. Нормално је да постоји сумња у висину тих инвестиција, али врло брзо ћете видети резултате. Имате земљу, воду и и људе, а ми имамо новац. То је права комбинација за успех. Веома је важно да ћемо правити стратешке резерве хране у вашој земљи. То ће нам помоћи да задовољимо стратешке потребе хране наше земље. Оно што преостане биће понуђено глобалном тржишту – истакао је представник „Ал Дахре“ Кадим Абдула Алдареим.

За министра пољопривреде Горана Кнежевића ово је један од најбољих уговора за српску пољопривреду који је склопљен у последњих неколико деценија, а добијамо знање, технологију и новац.

 

(Новости)