Прочитај ми чланак

САД ЈЕ СВЕ ЈАСНО – ЕУ НЕ ДА ДА СЕ ПРАВИ ЈУЖНИ ТОК!

0

eko-juznitok

Билатерални споразуми о изградњи гасовода „Јужни ток“, који су потписани између Русије, Бугарске, Србије, Мађарске, Грчке и Словеније, Хрватске и Аустрије, представљају кршење закона Европске уније и о њима мора да се преговара из почетка, саопштила је у среду Европска комисија.

Директор за тржишта енергије при Европској комисији Клаус Дитер Борхерт рекао је, обраћајући се у Европском парламенту, да су споразуми кршење закона ЕУ.

– Комисија је погледала те споразуме и дошла до закључка да ниједан од њих није у сагласности са законима Уније – објаснио је Борхерт и додао да је тиме државама речено да су под обавезом, јер су чланице ЕУ или чланице Европске енергетске заједнице и да морају затражити поновно преговарање споразума са Русијом, како би ти међудржавни споразуми били у склади са законима ЕУ.

Борхерт је истакао да, уколико ти преговори не буду вођени успешно, онда државе треба да пониште споразум са Русијом.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер је послао писмо руском министру енергетике Александру Новаку како би му објаснио ситуацију. Борхерт је нагласио да постоје три велика питања о споразумима.

Прво, морају се посматрати правила раздвајања власништва мреже, а то значи да „Гаспром“, који је и произвођач и снабдевач гаса, не може у исто време бити и произвођач и власник мреже за транспорт.

Друго, недискриминаторни приступ треће стране гасоводу мора бити обезбеђен, и не може бити ексклузивно право „Гаспрома“ да буде једини снабдевач.

Треће, тарифна структура се мора решити.

– Да ли је могуће усагласити изградњу гасовода и оперативни део „Јужног тока“ са тим правилима? Не знам, не знам још – рекао је Борхерт.

(Новости)