Прочитај ми чланак

РУСИЈА МОДЕРНИЗУЈЕ СРБИЈУ: Стратешко партнерство Руске и српске железнице

0

ruske zeleznice8_5

„РЖД Интернешнл“ д.о.о. и „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. потписали у Москви Меморандум о стратешком партнерству.

Делегације Републике Србије, коју предводи председник Владе Републике Србије Александар Вучић започела је 27. октобра посету Руској Федерацији. Руска и српска страна су одржале низ пословних састанака, у оквиру којих су потписани споразуми о сарадњи између двеју земаља, као и Меморандум о стратешком партнерству између „РЖД Интернешнл“ д.о.о. и „Инфраструктура железнице Србије“ а.д.

Меморандумом се дефинише начин могућег даљег учешћа руске компаније у пројектима, везаним за железнички саобраћај и железничку инфраструктуру на територији Републике Србије.

Наиме, има се у виду сарадња приликом оснивања диспечерског центра за даљинско управљање железничким саобраћајем у Београду, даљег развоја српске школе за саобраћајно пројектовање и изградњу, за евентуално ангажовање „РЖД“ Интернешнл“ у радовима на одржавању постојеће железничке инфраструктуре Србије, као и за пружање помоћи приликом обуке српских стручњака железничке струке у специјализованим руским високообразовним установама.

Подсећамо, да од марта 2014. године „РЖД Интернешнл“ реализује Уговор о извођењу радова на изградњи и реконструкцији објеката железничке инфраструктуре у Србији. Уговор је био закључен у оквиру споразума између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о одобрењу Републици Србији државног извозног кредита у висини од 800 милиона америчких долара. Укупан износ Уговора је 941 милион америчких долара.

Извор: rzdint .ru, Србин.инфо