Прочитај ми чланак

Рудник у Бору остаје без помоћи државног буџета

0

Борски басен остаје без помоћи буџета – већ половином следеће године моаће самостално да се бори за опстанак на тржишту. Укупна помоћ годишње око 800 милиона евра

Рударско-топионичарски басен „Бор“ моћи ће први да се докаже. Оно ће бити прво од 175 предузећа у реструктурирању са кога ће бити „скинута“ заштита од принудне наплате. Већ половином следеће године РТБ „Бор“ ће морати да самостално опстане на тржишту.

Изменама Закона о приватизацији, држава ће се обавезати да до краја јуна 2014. године заврши реструктурирање и то тако што ће дозволити принудну наплату потраживања и од ових фирми.

– Постоји могућност да се скине реструктурирање и да се предузеће остави на тржишту да само послује, чак и у државном статусу, ако је самоодрживо – каже Млађан Динкић, министар финансија и привреде. – Такав случај ће бити са РТБ „Бором“. Оно ће бити само на тржишту без икаквих субвенција и помоћи државе. Још нека предузећа су се кандидовала. То је случај са ПКБ-ом, који каже да може да опстане на тржишту самостално. Има још неких за која смо запазили да су по перформансама већ дошла у ситуацију да могу без заштите која их брани од поверилаца да буду самостални на тржишту.

Помоћ предузећима у реструктурирању државу годишње кошта између 700 и 800 милиона евра. Ту су директне субвенције предузећима, али индиректна давања. Држава запосленима у овим предузећима повезује радни стаж, толерише неплаћање пореза, али трпи и тако што она не плаћају услуге другим јавним предузећима.

ОБНОВА
Басен „Бор“ је у последње две године, у оквиру великог инвестиционог циклуса који се реализује на свим фронтовима компаније, потрошио 230 милиона евра. Седамдесет одсто тог новца отпада на кредите, а 30 одсто, односно 75 милиона евра, финансирано је из сопствених средстава.

 

(вечерње новости)