Прочитај ми чланак

РАТ ВЕЛИКИХ ЗА РТБ БОР: Заинтересована чак 3 светска гиганта

0

За српски рудник ће за десетак дана бити расписан тендер којим се тражи стратешки партнер, а на челу три моћне компаније из Русије, Кине и Турске заинтересоване за РТБ Бор налазе се пријатељи тројице председника: Владимира Путина, Си Ђинпинга и Реџепа Тајипа Ердогана.

Више него озбиљно интересовање за РТБ Бор потврдила је руска фирма „Рашн копер компани“, на чијем је челу Игор Алтушкин, који је близак пријатељ председника Русије Владимира Путина. За њим је то учинио и власник кинеске компаније „Цијин“ Чен Ђинге, а у трку у последњем моменту улази и познати турски милијардер Мехмет Ченгиз са својом компанијом „Ченгиз холдинг“.

ПРАВИ ИГРАЧИ

Док Кинези и Турци нису још прецизирали своје понуде, Рус Алтушкин, човек импресивне пословне биографије, најавио је огромна улагања (560 милиона евра) уколико уђе у партнерство и обећао да неће бити отпуштања ни једног јединог радника. Алтушкин, иначе, није имао ни 22 године када је основао компанију за сакупљање и прераду металног отпада. Сада, 25 година касније, на челу је трећег највећег руског произвођача бакра.

С друге стране, неће се предати ни Кинези, који су неколико пута долазили у Бор, а додатну неизвесност овој трци унео је Ченгиз.

– Ми смо овде не само због добрих односа између наших земаља већ и због изузетних односа наших председника, Ердогана и Вучића – поручио је Ченгиз недавно током посете Бору, где је био заједно с браћом и сарадницима.

Директор РТБ Бор Благоје Спасковски потврђује велико интересовање светски познатих имена, као и наша сазнања да ће пресудити искључиво квалитет понуде.

– Тендер ће бити расписан у наредних десетак дана, очекујемо да се на њега јаве те три велике компаније. Са сигурношћу могу да кажем да је већ сада јасно да ће тендер бити изузетно успешан и да ће бити јако надметање међу понуђачима. Најбољи ће победити, а онда следи даљи развој РТБ Бор, који ће бити врхунска високопродуктивна компанија са 80.000 тона бакра годишње у првој фази, у прве три године, односно 150.000 тона у другој фази, у периоду од четврте до шесте године – навео је Спасковски.

ДОБРА ИСКУСТВА

Имајући у виду ко су заинтересовани понуђачи, тендер ће без сумње добро проћи, оцењује економиста Млађен Ковачевић.

– Иако нисам за приватизацију таквих компанија које су од стратешког значаја, верујем да ће тендер добро проћи, да ће тражња бити велика и да ће сигурно постигнута цена бити добра. Што се тиче тих заинтересованих фирми, лично имам највише поверења у Кинезе и Русе, што показују и примери Железаре у Смедереву и НИС – каже Ковачевић.

Зарада 974 милиона динара

У 2017. години РТБ Бор је имао пословни приход од 37,42 милијарде динара, од чега је чак 36,96 милијарди динара приход од продаје робе. Годину су, после много времена, завршили са профитом, и то од 974,9 милиона динара.

И економиста Љубомир Маџар напомиње да је већи број заинтересованих за РТБ Бор одличан показатељ да ће бити постигнута добра цена:

– Такође је одлично што ће нам се РТБ скинути с врата, јер нас је коштао, што се каже, као Светог Петра кајгана. Док се цена бакра није поправила, стварали су се огромни губици. Но, цене обојених метала у последње време у расту. Зато би било јако добро да он сада буде приватизован.

Они су спремни да уложе у Бор

* Игор Алтушкин, председник УО „Рашн копер компани“

Алтушкин је трговац металима на глобалном нивоу, 66. најбогатији Рус на Форбсовој листи, а компанија коју води је трећи по величини произвођач бакра у Русији. У приватном је власништву и финансирају је највеће руске и међународне банке. Пријатељ је са Владимиром Путином.

* Мехмет Ченгиз, власник „Ченгиз холдинга“

Компанију Мехмета Ченгиза чини 35 предузећа која имају годишњи приход већи од пет милијарди долара. Послују области грађевинарства, енергетике, рударства, туризма и медија. Укључени су у многобројне инфраструктурне пројекте у Турској. Са њим фирму воде још тројица браће. Одржава блиске везе са Ердоганом.

* Чен Ђинге, оснивач и председник УО „Цијин“

Његова компанија је један од највећих кинеских произвођача злата, друга у производњи бакарне руде, а трећа у производњи цинка. На крају 2016. компанија је поседовала 1.347 тона злата, 30 милиона тона бакра и 9,5 милиона тона олова и цинка. Близак је кинеском руководству и председнику Си Ђинпингу.