Прочитај ми чланак

Припрема за грејну сезону: Цена пелета од 250 до 330 евра, кубик дрва око 70 евра

0

"Гориво стално поскупљује, радна снага такође, мислим да није неко сјајно време за произвођаче пелета, али боримо се", каже Данко Пушичић из Удружења пелетара Србије

Иако се грејна сезона чини далеко, многа домаћинства у Србији кренула су да се припремају раније – на стовариштима je велика потражња, посебно за пелетом.

Иако је цена тоне 30 посто нижа него прошле грејне сезоне, пелет је и даље скуп и тешко да ће бити јефтинији, наводи РТС.

Произвођачи и трговци обећавају – неће бити несташица као прошле године, јер, како кажу, огрева има довољно.

„Чуо сам да има и за 250 евра и за 330, па да видим где је јефтиније. Мало сам склањао неку девизу ту и тамо, па бар једну тону, касније кад стигне пензија опет четири до пет тона. Е све зависи од зиме“, прича један пензионер из Пожаревца.

На тржишту пелета прошле године били су велики поремећаји у снабдевању и како би ублажиле несташице, држава је до краја јануара ограничавала цену на 38.000 динара.

Крајем грејне сезоне пелет је појефтинио и држи цену, која се, од стоваришта до стоваришта креће од 31.000 до 35.000 динара за тону са превозом.

„Цена пелета је иста као и у априлу, 33.600 динара за тону пелета, тако да апелујем на људе да купе сада, да не чекају септембар, да изазову вештачку несташицу, као што је било и прошле године“, каже Марко Виторовић, власник стоваришта „Чемпрес“ из Пожаревца.

Саша Петровић, власник београдског стоваришта „Иверак“ сматра да су марже у тој роби заиста мале с обзиром на то да се пелет вози од места стоваришта до крајњег купца и до 30 километара.

„Мада ове године цена је заиста доста повољнија у односу на прошлу годину и велики је одзив људи, људи купују, гужва је за испоруку“, прича Петровић.

У продаји има пелета из домаћих фабрика и из увоза, а и залихе су добре.

У Удружењу пелетара оцењују да је најважније одржати стабилност снабдевања. Не очекују проблеме у производњи јер сировине има, а цену, кажу, диктира тржиште.

„Цена пелета не може да буде јефтинија зато што је цена коштања, готовог производа пелета исто поскупела и произвођачи као и трговци морају да имају неку своју маржу. Гориво стално поскупљује, радна снага такође, мислим да није неко сјајно време за произвођаче пелета, али боримо се“, напомиње Данко Пушичић из Удружења пелетара Србије.

Са друге стране, добра је понуда и огревног дрвета.

Кубик у продаји на камиону може да се купи и за 7.000 динара, док на стовариштима углавном кошта од 8.000 до 10.000 динара.