Прочитај ми чланак

Кубик дрва од 5.000 динара – продавци најављују поскупљење

0

Грађани Србије одавно примењују старо правило које каже да је паметније огрев куповати током лета.

Они који се сада одлуче да обезбеде грејање за зиму проћи ће јефтиније, јер продавци већ најављују повећање цена до јесени.

Цена пелета на стовриштима кошта од 32.000 до 37.000 динара по тони, док се у унутрашњости кубик дрва може наћи већ од 5.000 динара, али „поред пута“.

„Огрев односно дрва сам обезбедила пре две недеље, узели смо букву, багрем, цер, све заједно промешано и кубик смо платили 60 евра зато што смо хтели да нам продавац довезе испред куће и да истовари са својим радником. Међутим, да смо имали са чим да их довеземо односно да смо их купили на терену рекао нам је да би нас то коштало јефтиније и да тада кубик иде од 5.000 динара па навише“, прича Лесковчанка, која иначе сваке године крајем августа набавља дрва за огрев јер су тада јефтинија.

Такође, многи грађани на друштвеним мрежама деле огласе како за куповину зако и за продају дрва.

Судећи по огласима и понудама на Фејсбуку цене су заиста разнолике и углавом зависе од места и квалитета дрвета.

Тако на пример у многим понудама купаца кубик букве и клена кошта од 7.000 до 8.000 динара ако вам је продавац довезе на одређену адресу.

Такође, цена багрема се креће од 7.000 динара, док метар исцепаних дрва кошта до 10.000 динара у унутрашњости, али и Београду.

Ипак, продавци кажу да се многи грађани одлучују и за јефтиније варијанте односно да купе дрва на терену.

„Ту праксу су чешће почели да примењују од прошле године када је кубик дрва коштао чак 100 евра, али ове године су цене пале за дупло у скоро свим местима. У Београду и Војводини су цене мало веће, али су у суштини ниже него прошле године. С обзиром на то да је велика потражња за огревним дрветом, а цена горива скаче постоји могућност да ће цене отићи горе како се приближава јесен – каже продавац дрва С. М. из околине Лесковца за Курир.