Прочитај ми чланак

Ни скандали им не могу ништа: Линглонгу субвенције од државе и у 2022.

0

У буџету Србије за наредну годину предвиђене су државне субвенције приватним предузећима у укупном износу од 20 милијарди динара. На списку од укупно 454 компанија налазе се и озлоглашени Линглонг и Миленијум Ризортс, ћерка фирма Миленијум тима који се повезује са Српском народном странком (СНС).

Закон о буџету Републике Србије за 2022. годину препознаје “улагања од посебног значаја” у виду субвенција приватним предузећима у укупном износу од 20 милијарди динара који се распоређује на укупно 454 фирме. Појединачни износи нису наведени па остаје непознаница колико ће новца грађана следеће године да се слије фирмама попут кинеског Линглонга и Миленијум тима за које се везују борјне афере.

ФОТО: Н1

Када је у питању Линголог, Владимир Симовић из Центра за политике еманцијапације каже “Нову” да је држава овој фабрици гума наменила укупно 76 милиона евра субвенција у новцу, а да би ставка у буџету за следећу година могла да се односи на део тог износа.

“Линглонг је истовремо добио и 100 хектара пољопривредног земљишта чија је процењена вредност између 7 и 10 милиона. Ако Линглонг запосли, по најбољим проценама 1.500 људи, то значи да субвенције државе износе 50.000 евра по радном месту. Такве субвенције су се до сада углавном биле око 10.000 евра, што је већ скандалозно, а ово је сад још више”, каже.

Додаје да је у питању инвестиција вредна 800 милиона евра, а Србија је Линглонгу у новцу и земљи дала око 80 милиона, што је 10 одсто.

“У суштини немамо мого од тога јер они нити плаћају ПДВ, нити плаћају царине на сировине које ће вероватно увозити, такође су ослобођени плаћања пореза на корпоративну добит у наредних десет година од тренутка када почну да стварају профит. Не знам како се то исплати нашем друштву”, наглашава Симовић.

Подсећа да је Линглонг је недавно дошао у жижу јавности због сумње на робовски рад људи из Вијетнама којима су одузети пасоши и уз то су живели у крајње нехуманим условима. Овој фабрици су до сад замерана и прескакања бројних прописа у току изградње, као и то што се гради билзу Зрењанина и специјалног резервата природе Царска бара, а носи високе ризике по загађење животне средине.

Милиенијум тим налази се међу седам фими које су послале Министарству привреде послале понуде за куповину института Јаросав Черни чија почетна цена износи 2,58 милиона евра. Продаја овог института спорна је због тога што не постоји ни један ваљан разлог за то – у њему ради близи 300 људи, од којих је 17 доктора наука, послује уз добит и уз то га чекају бројни унуосни пројекти. Иначе, “Миленијум тим” је у протеклих неколико година добио велики број “државних послова” – гасификацију, изградњу станова за безбедњаке, а недавно су њихови камикони уочени и на градилишту београдског метроа.